Kalėdiškai marinuota kiauliena su pipiriniu spanguolių padažu

Taip jau išejo, kad mano tinklaraštis atsirado po visų švenčių, tad tie receptai tokie pavėluoti, bet galbūt kam nors pravers jau šių metų Kalėdoms.

Buvau ieškojimuose to pagrindinio Kalėdų patiekalo, dėl kurio ši šventė būtų dar labiau laukiama. Užpraeitais metais kepiau apelsininę antį, bet kažkas man joje netiko, tad nutariau atidėti tą receptą į šalį. 2014-tų metų Kalėdoms užsinorėjau kiaulienos. Nors paprastai mūsų šeimoje jos nelabai valgome, bet gerai pamarinuota ši mėsa gali atskleisti visai kitokius savo skonius. Taigi ieškojau, ieškojau ir tinklaraštyje Ką suvalgyti? radau, mano manymu, patį tinkamiausią kiaulienos paruošimo būdą, kur yra ir cinamono, ir medaus, ir vyno, ir dar daug visko, kas kvepia Kalėdomis 🙂

 

Kalėdiškai marinuota kiaulienos sprandinė su pipiriniu spanguolių padažu ir bulvių armonikėlėmis

 

Gavosi kiek neįprastas (dėl visų ne kasdien naudojamų prieskonių) mėsos skonis, bet tikrai šventiškas, o pipirų-spanguolių padažas viską apvainikavo. Tikrai kartosiu ir Jums rekomenduoju išbandyti 😉

Reikėjo:

  • ~1,5 kg kiaulienos sprandinės;

Marinatui:

  • 2 apelsinų sulčių;
  • tų pačių apelsinų žievelės;
  • 200 ml raudono saldaus vyno;
  • 5 v.š. medaus;
  • 1 česnako galvos;
  • 2 a.š. druskos;
  • 2 v.š. nesmulkintų pipirų;
  • 1 v.š. gvazdikėlių;
  • 2 cinamono lazdelės;
  • trupučio lauro lapų;

Padažui:

  • 1 st. spanguolių (naudojau šaldytas);
  • 3 obuolių;
  • 3 v.š. stambiai grūstų pipirų (antraip bus per aštru);
  • 1 st. rudojo cukraus;
  • 1 st. vandens;
  • 2 a.š. cinamono;
  • žiupsnio druskos.

Aš mėsą į marinatą paguldžiau dvi dienas prieš Kalėdas. Kadangi gabalas nemažas, tai pagalvojau, jog bus pats tas. Taip ir buvo! Visi prieskoniai įsigėrė iki mėsytės vidurio.

Marinatui skirtus prieskonius (gvazdikėlius, cinamono lazdeles, lauro lapus) bandžiau sugrūsti grūstuve. Pasirodo ranka tą padaryti yra reikalų 😀 Todėl po keliolikos minučių žaidimo išsitraukiau elektrinį smulkintuvą ir leidau jam užbaigti net neįpusėtą savo darbą. Tik pipirus smulkinau grūstuve, kad jie nepavirstų į miltus.

Į dubenį, kuriame marinuosis mėsa, supyliau vyną ir apelsinų sultis, įdėjau medaus, nutarkuotą apelsinų žievelę, peiliu susmulkintus česnakus (nesinaudojau spaudykle, kad marinatas nebūtų per aštrus) ir paruoštus prieskonius. O tada iškilmingai paguldžiau nuplautą ir nusausintą kiaulienos sprandinę. Dubenį laikiau šaldytuve, o ryte ir vakare vis apversdavau, kad marinato nepasiekianti mėsos vieta irgi gautų atsigerti.

 

Kalėdiškai marinuota kiaulienos sprandinė su spanguolių padažu

 

Vėlyvą Kalėdų rytą ištraukiau mėsą iš šaldytuvo, nupyliau marinatą ir sutryniau jį su rankiniu smulkintuvu, kad pasidarytų tirštesnis (skystį sutirštino trinti česnakai). Tuomet mėsytė keliavo ant skardos. Ją dar patepiau marinatu ir pašoviau į iki 160°C įkaitintą orkaitę maždaug pusvalandžiui. Po to sumažinau kaitrą iki 130°C ir kepiau dar ~2 valandas. Pagal mano surastą receptą, reikia, kad temperatūra mėsos viduryje pasiektų 75-78°C. Tačiau aš neturėjau specialaus termometro (tai dar vienas daiktas, įtrauktas į mano norimų gauti dovanų sąrašą), tad teko pakepti kiek ilgiau nei 2 valandas, kad jau tikrai tikrai būtų iškepusi.

Kol mėsa kepė, turėjau laiko paruošti spanguolių padažą. Jo pagal nurodytus produktų kiekius gaunasi tikrai nemažai (~0,5 l), tačiau jis tinka prie įvairios mėsos, tad dėl suvartojimo nepergyvenau. Mes net ir naujametinius kiaulienos šonkauliukus pasigardžiuodami užkandom su juo 🙂

Į dubenį, pastatytą ant ugnies, supyliau vandenį, spanguoles, nuluptus ir susmulkintus mažais gabaliukais obuolius bei visus likusius ingredientus. Kai užvirė, apie pusę valandos pakaitinau. Galima, jei trūksta, dar pridėti pipirų. Bet pirmam tokio padažo kartui mūsų namuose bijojau jų padauginti, tad likau prie originalios recepto versijos. Ir nesigailiu. Išėjo labai subalansuoto skonio padažiukas, kurio daugiau išvirus, galima net ir draugams/artimiesiems Kalėdų proga padovanoti. Aš, pavyzdžiui, labai apsidžiaugčiau tokią skanią dovaną gavusi 🙂

Prie mėsytės kepiau dar ir bulves-armonikėles pagal Beatos receptą, rastą jos žurnale „Kalėdų pagalbininkas“, kuriame, beje, gausu puikių šventinių patiekalų įdėjų. Labai tikiuosi, kad ir šiais metais prieššventiniu laikotarpiu (o gal ir ne tik!) sulauksime jos žurnalo, mat esu be gaaaalo didelė Beatos gerbėja 🙂

 

Bulvyčių armonikėlių receptas iš Beatos virtuvės žurnalo Kalėdų pagalbininkas

 

Nuotraukoje receptas gal nelabai matosi, tad greitai brūkštelėsiu.

Reikėjo:

  • 0,5 kg švariai nuplautų mažų bulvių su lupena;
  • druskos;
  • kmynų (aš nedėjau, nes mano vyras nėra jų gerbėjas);
  • aliejaus.

Bulves reikia ne iki galo supjaustyti griežinėliais, aptepti aliejumi, pabarstyti druska ar kitais mėgstamais prieskoniais ir apie valandą kepti iki 190°C įkaitintoje orkaitėje.

Bendras rezultatas pranoko mano lūkesčius. Išėjo puiki šventinė vakarienė, kurią dar ilgai prisiminsim. Tik kitam kartui rinksiuos perpus mažesnį mėsos gabalą, nes juk reikėjo susiprast, kad dviems valgytojams jo užteks pusei savaitės 😀

 

Kalėdiškai marinuota kiaulienos sprandinė su pipiriniu spanguolių padažu ir bulvių armonikėlėmis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website