Kalėdomis kvepiantys imbieriniai sausainiai

Šiandien jaučiausi taip, lyg iki Kalėdų būtų likę tik pora dienų: nuo ryto skamba mano kalėdinis grojaraštis (kuriuo dalinuosi ir su Jumis), ant stalo dega žvakės, o iš orkaitės sklinda nepakartojamas imbierinių sausainių kvapas… Sakykit Jūs ką norit, bet šis laikotarpis tikrai stebuklingas… 🙂

Be to, noriu pasigirti, kad šiais metais jau ir aš prisijungsiu prie Viktorijos (Receptų medis) organizuojamos iniciatyvos Kalėdų senelis slapukas. Kas nežino, tiems paaiškinsiu. Viktorija sutartą dieną atsitiktinai išrinks kitą dalyvę (būtinai maisto tinklaraštininkę, rašančią lietuvių kalba), kuriai turėsiu paruošti ir išsiųsti kalėdinę dovanėlę. Kai dar neturėjau savo tinklaraščio, vis paskaitinėdavau ir galvodavau, kaip turėtų būti smagu gauti kalėdinį siurprizą nuo, galbūt, tavo labai skaitomos ir mylimos tinklaraštininkės… O patikėkit, man abiejų rankų pirštų neužtektų suskaičiuoti, kiek lietuviškų maisto tinklaraščių nuolat skaitau 😀

Taigi, dar šiais metais, tikiuosi, pasidalinti su Jumis savo įspūdžiais 😉

 

Imbieriniai sausainiai pagal Neringos receptą

 

Imbieriniams sausainiams (3 didelėms skardoms):

  • 50 g rudojo cukraus;
  • 50 g baltojo cukraus;
  • 50 g medaus;
  • 40 ml vandens;
  • 75 g sviesto;
  • 250 g miltų;
  • 1 a.š. cinamono;
  • 1 a.š. malto imbiero;
  • 1 a.š. maltų kardamonų;
  • ¼ a.š. kvapiųjų pipirų;
  • ½ a.š. kepimo miltelių.

 

Imbieriniai sausainiai pagal Neringos receptą

 

Cukrų, medų ir vandenį supyliau į prikaistuvį ir kaitinau ant vidutinės ugnies kol cukrus ištirpo. Tuomet įdėjau sviesto ir šildžiau vis pamaišydama kol ir jis išsilydė. Svarbiausia šiame etape neužvirinti masės!

Prikaistuvį atidėjau į šalį, kad šiek tiek atvėstų. Po kokių 10-15 minučių į cukraus, medaus ir sviesto masę subėriau visus prieskonius ir kepimo miltelius. Gerai išmaišiau.

Kai prieskoniais kvepiantis sirupas dar šiek tiek pravėso, įmaišiau miltus. Išėjo drėgna tešla, bet ji tokia ir turi būti. Įvyniojau ją į maistinę plėvelę ir palaikau šaldytuve pernakt, kad pailsėtų ir sustandėtų.

Kitos dienos rytą ištraukiau tešlą iš šaldytuvo ir palikau maždaug 20-30 minučių kambario temperatūroje, kad pašiltų. Tuomet pasiraitojau rankoves ir stvėriau geriausią kalėdinio laikotarpio bičiulį – kočėlą 😉

 

Imbieriniai sausainiai pagal Neringos receptą

 

Tešlą iškočiojau iki 2-3 mm storio ir pasidarbavau su formelėmis. Kepiau sausainius 180°C temperatūroje ~10 minučių.

Ką tik išimti iš orkaitės sausainiai būna dar minkšti, bet visiškai atvėsę pasidaro traškūs.

 

Imbieriniai sausainiai pagal Neringos receptą

 

Kaip  man patinka kramsnoti imbierinius sausainius, gurkšnoti mėtų arbatą, žiūrėti į degančias žvekes ir laukti Kalėdų… 🙂

Siūlau pradėti kurti kalėdinę nuotaiką ir savo namuose 😉

 

P.S. mūsų namai jau jaučia, kokios šventės artėja 😉

 

Skonių rumba kalėdinės puošmenos namuose

 

Receptas iš čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website