Karališkas aguonų pyragas

„A birthday is just the first day of another 365-day journey around the sun. Enjoy the trip!“ – Autorius nežinomas

Jau kuris laikas per gimtadienį nuo pat ankstaus ryto jaučiasi, kad tai neeilinė diena. Žinoma, prie to prisideda ir vyro į lovą atnešti pusryčiai su putojančiu vynu ir įvairiais skanėstais. Tad antri metai iš eilės mano gimtadienį pradedam švęsti trise, didelėje mūsų lovoje 🙂

 

Vyro atnešti pusryčiai į lovą

Šiam savo gimtadieniui kepiau net du skanėstus. „Raudonasis aksomas“ buvo skirtas mane sveikinti kiek anksčiau atvykusiems tėveliams ir draugams, o jau tą ypatingą dieną valgėm karališką aguonų pyragą. Tikrai nesumeluosiu pavadinusi jį karališku, nes tiesiog „pyragas“ yra per silpnas žodis jo skanumui nusakyti. Jis toks drėgnas, saldus ir tikrai labai tinkantis gimtadienio šventei.

Receptą nusižiūrėjau vėlgi Beatos laidoje jau gan senokai, prieš šventes berods, ir laukiau tinkamos progos jį išbandyti. Kad jau prakalbau apie Beatą, tai šiemet vykusioje Knygų mugėje man ir vėl pavyko įsiamžinti su ja nuotraukoje. Ji, tikriausiai, nei nenutuokia, kiek daug tai reiškia tokiam paprastam žmogeliui kaip aš. Vyrui ko ne apsiseilėjusi pasakojau, kokia ji graži ir visa skaniai kvepianti 🙂 Kaip gaila, kad prie jos atsistojusi, sugebu išlementi tik „ar negalėtumėte su manimi nusifotografuoti“. O juk galėjau jai į akis pasakyti, kaip ja žaviuosi, kaip dievinu jos receptus, kaip saugau ir tausoju jos rašytas knygas…

Na, gal kada nors, po keliolikos metų tam pribręsiu…

O štai čia mes 😉

Inga Kačerauskiene (Skonių rumba) ir Beata Nicholson (Beatos virtuvė)

 

Dabar apie receptą. Aš truputį pakeičiau proporcijas, nes man pasirodė kiek per daug cukraus. Taip pat neradau pirkti 250 g pakuotės maltų aguonų, prekybos centre buvo tik po 200 g. Tad dėjau truputį mažiau aguonų ir truputį daugiau migdolų miltų.

 

Karališkas aguonų pyragas  pagal Beatą Nicholson, nuotrauka Skonių rumba

 

Karališkam aguonų pyragui:

  • 7 kiaušinių;
  • 250 g cukraus;
  • 200 g maltų aguonų;
  • 150 g migdolų, sumaltų iki miltų;
  • 1 a.š. cinamono;
  • sviesto, skardos patepimui.

Glaistui:

  • 200 ml grietinėlės (35% riebumo);
  • 150 g rudojo cukraus;
  • 60 g sviesto;
  • 100 g migdolų skiedrelių.

 

Karališkas aguonų pyragas  pagal Beatą Nicholson, nuotrauka Skonių rumba

 

Pirmiausiai kiaušinių trynius atskyriau nuo baltymų. Trynius gerai išplakiau šluotele su maždaug puse pyrago tešlai skirto cukraus. Į išplaktus trynius supyliau aguonas ir vėl gerai išmaišiau. Rekomenduoju naudoti jau sumaltas aguonas, kad nereikėtų ilgai vargti jas apdorojant namuose.

Tuomet su mikseriu pradėjau plakti baltymus. Po kelių minučių supyliau likusį cukrų ir vėl plakiau. Tačiau ne iki visiško standumo, baltymai turi dar turėti skystumo, nes juos supylus į aguonų masę, jie turi padėti viskam gerai išsimaišyti. Į masę supyliau maždaug pusę baltymų, gerai išmaišiau. Tuomet atėjo maltų migdolų  ir cinamono eilė. Vėl viską išmaišiau ir supyliau likusius baltymus.

Pyragą kepiau atsegamoje, sviestu išteptoje ir kepimo popieriumi išklotoje, skardoje ~50 min, 180°C temperatūroje.

 

Karališkas aguonų pyragas  pagal Beatą Nicholson, nuotrauka Skonių rumba

 

Pyragui iškepus, atidėjau į šalį, nes reikėjo, kad jis šiek tiek atvėstų. O tada pradėjau ruošti karamelinį glajų. Į ant ugnies pastatytą metalinį puodą įdėjau gabalėlį sviesto, supyliau cukrų ir grietinėlę. Maišiau kol viskas ištirpo. Dar įdėjau maždaug pusę šaukštelio jūros druskos, nes norėjau, kad karamelėje jaustųsi šiek tiek sūrumo, kitaip tariant, kad kažkiek primintų sūdytą karamelę. Taigi viskam ištirpus dar gerokai paviriau.

Kai pyragas pakankamai atvėso, subadžiau jį dantų krapštuku ir pradėjau pilti ant viršaus karamelę. Jos darbas čia – susigerti ir sudrėkinti pyragą. Tiesa, reikia paminėti, kad pyrago iš atsegamos formos išimti nereikia. Antraip karamelė bėgs per kraštus.

Ant karamele sulaistyto pyrago užbarsčiau migdolų skiedreles ir palikau šaldytuve per naktį, kad viskas gerai nusistovėtų. O jau ryte skubėjau jį traukti iš skardos ir žiūrėti, kaip gi jis pavyko 🙂 Tai, žinokit, jau aš esu mėgstanti saldumynus, bet šis pyragas tikras saldumynų saldumynas 🙂 Užtenka mažo gabalėlio pasisotinti ir pasisaldinti gyvenimą. Bet tikrai rekomenduoju – paprastas, greitai paruošiamas, o, svarbiausia, skanus kepinys 😉

 

Karališkas aguonų pyragas  pagal Beatą Nicholson, nuotrauka Skonių rumba

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website