Kūčių vakarienės paruoštukė

Šiandien sėdėjau ir sudarinėjau Kūčių patiekalų sąrašą. Man tai vienas maloniausių darbų viso šventinio pasiruošimo metu. Ir, turbūt, daugiausiai laiko atimantis bandant jį įgyvendinti 😀 Tačiau tuomet toptelėjo mintis, kad aprašyti savo stalą galėsiu tik praėjus Kūčioms, post factum taip sakant. Tai kokia gi nauda iš to šiais metais?..

Prisiminiau, kad mano vyras, be galo mėgstantis fotografuoti, turi daug praėjusių metų nuotraukų, kur mūsų Kūčių stalas įamžintas iš visų pusių. Tad galiu su Jumis pasidalinti 2014-tų metų prisiminimais ir, galbūt, kam nors pagelbėsiu pateikdama puikią Kūčių vakarienės paruoštukę 😉

Tik galiu būti nukryžiuota už tai, ką pasakysiu, esu pakankamai demokratiška Kūčių patiekalų atžvilgiu. Mes valgome ir kiaušinius, ir majonezą. Va, ko tikrai nerasit, tai mėsos 😉

 

Kūčių vakarienė pas Skonių rumba

 

Prie visų gaminamų patiekalų ant mūsų stalo savo vietą randa ir pirktiniai, tokie kaip žuvies piršteliai, kalmarų žiedai džiūvėsėliuose ir kūčiukai iš parduotuvės. Kažkaip vis galvoju, kad ir taip darbo ruošiant Kūčių stalą iki soties, neįsipaišo į mano dienotvarkę dar ir kūčiukų kepimas 😉

Taigi, aš siūlau tokią vakarienę 🙂

  • Silkė su pupelėmis ir pomidorų padažu
  • Silkė su obuoliais ir garstyčiomis
  • Silkė „patale“
  • Silkė karalienė (pagal Beatą)
  • Sūdyta lašiša su medaus ir garstyčių padažu
  • Krabų lazdelių mišrainė
  • Balta mišrainė
  • Tešloje kepta žuvis
  • Tešloje keptos krabų lazdelės
  • Baltas padažas
  • Raudonas padažas
  • Kisielius

 

Kūčių vakarienė pas Skonių rumba

 

Silkė su pupelėmis ir pomidorų padažu:

  • 250 g silkės filė;
  • 1 sk. konservuotų baltųjų pupelių;
  • 1 svogūnas;
  • 5 v.š. pomidorų padažo;
  • aliejaus, druskos, piprų.

Svogūną supjausčiau nedideliais kvadratėliais ir pakepinau aliejuje. Į keptuvę subėriau nusausintas pupeles ir įdėjau pomidorų padažo, druskos, pipirų. Šiek tiek pakaitinau.

Iškeptą pagardą atvėsinau ir dėjau ant juostelėmis supjaustytos silkės. Galima ir viską sumaišyti.

 

Silkė su obuoliais ir garstyčiomis

  • 2 obuolių;
  • 1 svogūno;
  • 1 v.š. grūdėtų garstyčių;
  • kelių lašų citrinos sulčių;
  • 1 v.š. rudojo cukraus;
  • druskos.

Keptuvėje pakepinau kvadratėliais supjaustytą svogūną. Kai šis pagelto, sumečiau taip pat kvadratėliais pjaustytus obuolius, truputį pasūdžiau. Įdėjau garstyčių, išspaudžiau porą lašų citrinos sulčių (tik nepadauginkit, nes garstyčios taip pat rūgščios) ir įdėjau rudojo cukraus. Viską patroškinau.

Kai atvėso, sudėjau ant silkės.

 

Kūčių vakarienė pas Skonių rumba

 

Silkė „patale“

  • 8 virtų kiaušinių;
  • 5 virtų bulvių;
  • 200 g silkės;
  • 2 virtų burokėlių;
  • 3 virtų morkų;
  • majonezo.

Silkė „patale“ – mano Kūčių hitas 🙂 Labiausiai laukiamas patiekalas, kadangi valgomas tik kartą metuose 🙂

Kiaušinius, silkę ir visas daržoves supjausčiau kubeliais. O tada į viskiui skirtą stiklą (galima naudoti ir nedidelę stiklinę) sluoksniavau: kiaušiniai, bulvės, silkė, morkos, burokėliai. Tarpuose – majonezas.

Į vieną stiklą/stiklinę telpa vienam žmogui skirta porcija. Toks pateikimas, mano galva, atrodo estetiškiau už didelį indą, iš kurio šaukštu bandoma kabinti visų sluoksnių vienu metu.

 

Silkė karalienė (pagal Beatą)

  • 4 silkės filė juostelių;
  • 4 virtų burokėlių;
  • 3 virtų bulvių su lupena;
  • saujelės džiovintų grybų;
  • saujelės džiovintų obuolių;
  • pipirų, druskos;
  • šlakelio citrinos sulčių.

Žolelių majonezas

  • saujelės krapų;
  • saujelės petražolių;
  • 2 v.š. kaparėlių (vietoje jų galima naudoti marinuotus agurkėlius);
  • 3 v.š. majonezo.

Grybus užpyliau karštu vandeniu, kad išbringtų. Galima ir obuolius užpilti, jeigu jie labai sausi.

Aliejuje pakepinau kvadratėliais pjaustytą svogūną. Jiems apšilus, subėriau nusausintus ir susmulkintus grybus, obuolius. Pasūdžiau ir papipirinau.

Kai viskas pasitroškino, atidėjau į šalį, kad atvėstų.

Kubeliais supjausčiau burokėlius ir sumaišiau su keptuvės turiniu. Pašlaksčiau citrinos sultimis. Bulvių lupenas nulupau ir supjausčiau riekelėmis.

Majonezui skirtus ingredientus sudėjau į maisto smulkintuvą ir susmulkinau iki vientisos masės. Galima darbuotis ir peiliu, tik užtruks ilgiau.

O tuomet viską lėkštėje susluoksniavau. Išdėliojau bulves, ant kiekvienos iš jų uždėjau majonezo, tada burokėlių mišinio ir galiausiai išdėliojau silkės gabalėlius.

Sakyčiau, išėjo toks paturbintas silkės „patale“ variantas. Visiems mėgstantiems naujoves siūlau išmėginti 😉

 

Sūdyta lašiša su medaus ir garstyčių padažu

  • 200 g sūdytos lašišos
  • 2 v.š. medaus;
  • 2 v.š. grūdėtųjų garstyčių;
  • ½ citrinos sulčių;
  • žiupsnio smulkintų krapų.

Medų pakautinau mikrobangų krosnelėje, kad suskystėtų. O tada sumaišiau visus padažui skirtus ingredientus.

Juostelėmis supjausčiau lašišą.

Tai tiek čia to darbo. Imi gabalėlį lašišos, pili ant jos padažiuko ir skanauji 🙂

 

Kūčių vakarienė pas Skonių rumba

 

Krabų lazdelių mišrainė

  • 300 g krabų lazdelių;
  • 100 g virtų plikytų ryžių;
  • ½ ilgavaisio agurko;
  • 200 g konservuotų kukurūzų;
  • 1 raudonos paprikos;
  • 2 v.š. majonezo;
  • druskos, pipirų.

Krabų lazdeles, agurką ir papriką supjausčiau nedideliais kubeliais. Visus ingredientus sumaišiau, pabarsčiau prieskoniais ir voilà – pati skaniau  mišrainė paruošta 🙂

 

Balta mišrainė

  • 3 didelių virtų bulvių;
  • 3 didelių virtų morkų;
  • 420 g (1 ind.) konservuotų žirnelių;
  • 3 virtų kiaušinių;
  • 4-6 marinuotų agurkų;
  • ½ svogūno (aš nenaudoju, nes žalio svogūno nemėgstu);
  • majonezo;
  • druskos, pipirų.

Visas daržoves ir kiaušinius supjausčiau kubeliais. Sukrėčiau į dubenį kartu su žirneliais ir uždėjusi kelis šaukštus majonezo (galima įdėti dar ir šaukštą grietinės) viską gerai išmaišiau.

Mane mama dar vaikystėje išmokino, kad supjaustytus kubeliais agurkėlius reikia palikti kurį laiką kiaurasamtyje, kad nuvarvėtų jų marinatas. Tuomet mišrainėje neatsiranda nereikalingo skysčio.

Taip pat, išduosiu paslaptį, kuo mišrainės ingredientai supjaustyti smulkiau, tuo ji skanesnė 😉

O čia dar keli vertingi patarimai, kuriuos radau Segebutės užrašuose, ruošiantiems baltą mišrainę:

  • bulvės ir morkos, verdamos su lupenomis, atskiruose puoduose. Svarbu prieš verdant jas gerai nuplauti. Nešvariai verdamos daržovės bus karčios.
  • Svarbu daržovių nepervirti, pjaustant jos turi likti kietos, nesubyrėti.
  • Daržovėms išvrus, vanduo išliejamas ir jos aušinamos atvirame puode, sausai. Vandenyje ataušintos daržovės bus pažliugusios.
  • Jeigu mišrainė, pridėjus majonezo, liko sausa – klaidinga naudoti dar daugiau majonezo. Geriau tinka mišrainę aplieti 1-2 v.š. marinato iš agurkų stiklainiuko.

 

Kūčių vakarienė pas Skonių rumba

 

Tešla (žuviai ir krabų lazdelėms apvolioti)

  • 4 kiaušinių;
  • 50 ml alaus;
  • 4 v.š. majonezo;
  • miltų.

Kiaušinius išplaku, įmaišau alaus ir majonezo. O tuomet iš akies beriu miltų, kad išeitų tiršta tešla.

Apvolioju prieskoniais apibarstytus žuvies gabalėlius, krabų lazdeles ir kepu įkaitintame aliejuje.

 

Baltas padažas (tinka žuvies piršteliams, kalmarų žiedams, žuviai tešloje ir tešloje apvoliotoms krabų lazdelėms)

  • 3 v.š. majonezo;
  • 1 a.š. krienų.

Raudonas padažas (tinka žuvies piršteliams, žuviai tešloje)

  • 1 v.š. skysto medaus;
  • 3 v.š. majonezo;
  • 1 v.š. pomidorų pastos (arba pomidorų padažo);
  • 2 marinuoti agurkėliai (pjaustyti smulkiais kubeliais);
  • nedidelis žiupsnelis aitriosios paprikos.

 

Kisielius

  • 200 g spanguolių (naudojau šaldytas);
  • 2 l vandens;
  • 3 v.š. krakmolo;
  • 200 g cukraus.

1,5 l vandens užvirinau, į likusį įmaišiau krakmolą.

Atšilusias spanguoles subėriau į maisto smulkintuvą, įdėjau cukraus ir susmulkinau iki vientisos masės.

Nuolat maišydama į verdantį vandenį supyliau krakmolo ir vandens mišinį. Vėl užvirinau.

Nukėliau nuo ugnies ir supyliau spanguolių tyrę. Gerai išmaišiau. Viskas! 🙂

 

Kūčių vakarienė pas Skonių rumba

 

Receptus skolinausi iš interneto (tik jau dabar tiksliai nepasakysiu, kas iš kur) ir kalėdinio Beatos žurnalo (2014 m.).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website