Lengvai vakarienei – perlinių kruopų rizotas

Iki šiol perlinės kruopos mūsų namuose buvo naudojamos tik vienam reikalui – sriubai. Ir tai tik raugintų agurkų. Daugiau kažkodėl aš jų vis nerasdavau, kur padėt. Visai kitas reikalas, pvz. grikiai ar ryžiai, ar avižinės kruopos. Iš jų galima tiek visko prigalvot. O, pasirodo, visai nepelnytai perlines kruopas buvau nurašiusi.

Nesu gaminusi tradicinio rizoto iš ryžių, bet dabar manau, kad reikės pabandyti. Nes jau šis, iš perlinių kruopų, džiovintų grybų ir daržovių, buvo fantastiškas. Toks lengvas, bet kartu turtingas įvairių skonių patiekalas. Idealus vakarienei! Iš pirmo žvilgsnio gal kas jį pavadintų tiesiog kruopų koše, bet, žinokit, ne. Čia kažkas daugiau. Ir vėl valgiau aikčiodama, linksėjom abu su vyru, kaip abiems skanu.

 

Perlinių kruopų rizotas su grybais ir daržovėmis pagal Beatos virtuvė receptą

 

Šio rizoto receptą išgirdau, tikriausiai nieko nenustebinsiu, vėlgi Beatos virtuvės laidoje 🙂 Ir galvoju, jeigu jau Beata šį patiekalą gamina ir rekomenduoja, tai turi būti tikrai vertas dėmesio. O kodėl taip manau? Nes visi patiekalai, kuriuos gaminau pagal jos receptus, pavyko ir buvo tikrai skanūs. Nemeluoju! Turiu visas jos knygas ir jau esu išbandžiusi begalę receptų. Kažkaip mane traukia jos rašymo stilius, jos paprastai pagaminami patiekalai, kurie nereikalauja aukštosios matematikos ir super-duper produktų. Gal, klausykit, reikės kada pagalvot ir man apie tą iššūkį, matytą filme Julie & Julia? 😀 Per numatytą laiką išbandyti ir aprašyti visus Beatos receptus. Manyčiau, turėtų būt įdomu… 🙂

Grįžtant prie rizoto, tai jam reikėjo:

  • 150 g perlinių kruopų;
  • 2 morkų;
  • 1 svogūno;
  • 1 sk. česnako;
  • saujelės džiovintų grybų;
  • ~1 l daržovių sultinio;
  • alyvuogių aliejaus (kepimui);
  • nedidelio gabalėlio sviesto (kepimui);
  • krapų;
  • šiek tiek parmezano.

 

Perlinių kruopų rizotas su grybais ir daržovėmis pagal Beatos virtuvė receptą

 

Iš pradžių pasiruošiau kruopas. Jas kelis kartus perploviau, o tada užpyliau verdančiu vandeniu ir geras 5 minutes paviriau. Tada uždengiau dangčiu ir palikau kelioms valandoms, kad sugertų vandenį. Taip pasitrumpinau stovėjimo prie keptuvės laiką belaukiant, kol kruopos išvirs.

Įkaitinau keptuvę su aliejumi ir gabalėliu sviestu. Joje apkepinau kubeliais supjaustytą svogūną. Kai svogūnai pagelto ir suminkštėjo, subėriau susmulkintą česnaką. Morkas supjausčiau nedideliais kubeliais ir taip pat sumečiau į keptuvę. Kol viskas ant lėtos ugnies troškinosi, pasidariau sultinį. Esu viena tų blogiečių, kurios sultinius daro iš kubelių. Aš asmeniškai nematau tame nieko blogo. Manau, kad net tos supermamos, viešai postringaujančios apie sveiką gyvenseną ir sveiką maistą, kai niekas nemato, ima ir pasinaudoja supresuotu sultinio kubeliu. Nes kas gi šiais laikas turi laiko tikro sultinio virimui? 🙂

Tai va. Kai tas mano kubelis ištirpo verdančiame vandenyje, dalimi jo užpyliau džiovintus, smulkintus grybus, kad išbrinktų. Vėliau grybus supyliau prie daržovių. O tada atėjo perlinių kruopų eilė. Sudėjau dalį jų į keptuvę, įpyliau šiek tiek sultinio ir maišydama laukiau, kol kruopos jį sugers. Kai keptuvė išsausėjo, vėl įdėjau kruopų ir įpyliau sultinio. Ir taip žaidžiau, kol nebeliko nei kruopų, nei sultinio. Tuomet beliko kantriai maišyti, kad neprisviltų ir, pasak Beatos, gražius žodelius kalbėti, kad rizotas būtų skanus 🙂 Vyras net specialiai buvo atėjęs į virtuvę pasiklausyti, ar tikrai aš šnekuosi su keptuvės turiniu 🙂 Smalsaujantiems atsakysiu. Ne, nesikalbėjau 🙂 bent jau ne garsiai 😀

Stovėjimas prie viryklės užtruko ~30 minučių. Bet laikas neprailgo. Tiesa, pabaigoje įdėjau šiek tiek krapų. Originalus receptas siūlo naudoti petražoles, bet mes jų nelabai mėgstame. Na, o paskutinis akcentas prieš patiekiant ant stalo, žinoma, šiek tiek parmezano.

Tikrai rekomenduoju išbandyti šį receptą. Pažadu, liksite maloniai nustebę patiekalo paprastumu, bet tuo pačiu puikiai suderinta skonių elegancija 😉

 

Perlinių kruopų rizotas su grybais ir daržovėmis pagal Beatos virtuvė receptą

One thought on “Lengvai vakarienei – perlinių kruopų rizotas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website