Niujorko sūrio pyragas

Tie, kurie mane pažįsta, puikiai žino, kaip esu apsėsta Niujorku 🙂 Prieš beveik penkis metus jame lankiausi ir nuo to laiko šis miestas tapo mano svajonių miestu. Ne, negyventi aš ten norėčiau, o tik turistiniais tikslais lankytis (vėl, ir vėl, ir vėl 🙂 ). Norint ten gyventi, reikia būti susitaikius su mintimi, jog visą laiką teks bėgti, skubėti, kad suspėtum su nežmonišku šio miesto ritmu. O aš tokia nesu. Aš kaip tas katinas, kuris eina kur nori, daro ką nori ir kada nori. Man geriau sau ramiai namučiuose prie puodų patrepsėti 🙂

Bet greičiausiai net naktį iš miegų prižadinta ir paklausta, kur svajoju nuvykti, aš staigiai surikčiau „Niujorkas!“ 😀 Nes ten taip gražu, taip įdomu… Visą tą laiką, kol svečiavomės ten, jaučiausi kaip filme. Dauguma praeivių iš tikrųjų galėtų būti įvairiausių filmų personažais. Vienas, žiūrėk, prie pėsčiųjų perėjos saviraiška užsiiminėja – kažkokį keistą performansą atlieka. Tada grupelė įtartinų tipelių, kurie puikiaisiai tiktų seriale „CSI Niujorkas“ filmuotis. Ir net policijos pareigūnų susirinkimas prie spurgų parduotuvėlės 🙂

 

Niujorko sūrio pyragas pagal "Skanios mintys" receptą

 

Arba eini, eini ir žiūri Plaza viešbutis, kuriame antroji „Vienas namuose“ filmo dalis buvo filmuota. Arba Centrinis parkas, kuriame pabėgę muziejaus eksponatai blaškėsi (filme „Naktis muziejuje“) ir pro kurį Fibi (iš serialo „Draugai“) kiekvieną dieną eidavo į mėgstamiausią kavinę „Central Perk“. O kur dar garsieji Time Square, 5th Avenue, BroadwayEmpire State Building, The Metropolitan Museum of Art ir t.t.

Ech… Vyras iš manęs juokiasi, kai pasakau, kad kitą kartą ten būdama net miegot neičiau, kad tik kuo daugiau pamatyt suspėčiau 😀 Bet dėl ko aš dabar apie tą Niujorką čia Jums vapu. Ogi dėl to, kad šis mano iškeptas sūrio pyragas skoniu nei kiek nenusileidžia mano ragautam Niujorke. O juk čia Niujorko sūrio pyragas! Maniau, kad namie niekada nepavyks išsikepti TO pyrago, kuris prisiminimais mane nuneštų atgal. Pasirodo, klydau 🙂

 

Niujorko sūrio pyragas pagal "Skanios mintys" receptą

 

Niujorko sūrio pyragui (18 cm formai):

  • 150-200 g sausainių (pagrindui);
  • 80 g sviesto (pagrindui);
  • 500 g maskarponės sūrio;
  • 120 g cukraus;
  • 100 g grietinės (30% riebumo);
  • 1½ v.š. miltų;
  • 3 nedidelių kiaušinių;
  • 1 v.š. citrinos sulčių (naudojau žaliąją citriną);
  • truputis druskos.

 

Niujorko sūrio pyragas pagal "Skanios mintys" receptą

 

Pirmiausiai, tai reikia paminėti kelias be galo svarbias taisykles, kurias puikiai išdėstė tinklaraščio „Skanios mintys“ autorė Ieva Marija (iš jos ir skolinausi receptą):

  • visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. Tai labai svarbus žingsnis, siekiant vientisos konsistencijos pyrago. Tiek sūris, tiek kiaušiniai turi būti ištraukti iš šaldytuvo bent dvi valandas prieš kepimą.
  • Kreminio sūrio sluoksnio svarbu neperplakti. Perplakti kiaušiniai kepant išpučia pyragą ir pakeičia jo tekstūrą.
  • Pyragą geriausia kepti vandens vonelėje, taip orkaitėje bus užtektinai drėgmės ir pyrago viršus vėsdamas nesuskilinės.
  • Formą (būtinai atsegamą), kurioje kepate pyragą, būtinai apsukite bent 2 folijos sluoksniais, kad nė vienas vandens lašelis nepatektų į formą ir pagrindas išliktų traškus.
  • Pyragas per naktį turi būti šaldytuve. Susiplanuokite laiką taip, kad iškeptas pyragas turėtų laiko pilnai atvėsti kambario temperatūroje ir per naktį sutvirtėti šaldytuve. Šio žingsnio praleisti tikrai tikrai negalima!

 

Niujorko sūrio pyragas pagal "Skanios mintys" receptą

 

O dabar prie gamybos.

Sausainius maisto smulkintuvu susmulkinau iki trupinių. Sviestą ištirpinau ir supyliau ant sausainių. Gerai išmaišiau ir sudėjau į atsegamą formą. Pirštais suspaudžiau sausainių trupinius, kol pasidengė visas dugnas ir keli centimetrai formos kraštelių. Formą su pagrindu padėjau į šaldytuvą.

Sūrį, grietinę, miltus, cukrų, druską ir citrinos sultis sudėjau į dubenį ir rankiniu plaktuvu (mikseriu liaudiškai) išmaišiau. Po vieną įmušiau kiaušinius, po kiekvieno truputį pamaišiau. Viso šio etapo metu laikiausi taisyklės neperplakti.

Vientisą, be gumulėlių masę sukrėčiau ant sausainių pagrindo. Formą apvyniojau trimis folijos sluoksniais ir įstačiau į didesnę skardą aukštais kraštais. Į pastarąją įpyliau verdančio vandens, kad pyrago formą apsemtų maždaug iki pusės ir pašoviau į iki 200°C temperatūros įkaitintą orkaitę.

Kepimas:

  • 200° temperatūroje 15 minučių;
  • tuomet temperatūrą sumažinau iki 120° ir kepiau 1 valandą 30 minučių;
  • po to orkaitę išjungiau ir palikau pyragą dar 30 minučių;
  • šiek tiek pravėriau orkaitės duris ir palaikiau pyragą dar 15 minučių.

Visi šie etapai yra skirti tam, kad pyragas vėstų palengva ir jo viršus nesutrūkinėtų.

 

Niujorko sūrio pyragas pagal "Skanios mintys" receptą

 

Po tų 15 minučių išėmiau pyragą iš orkaitės ir vandens vonelės, nuėmiau foliją ir formą pastačiau ant grotelių. Po 10 minučių aplink pyrago kraštus apvedžiau peiliu, kad traukdamasis pyragas nesuskiltų. Ir taip mano pyragas stovėjo ant grotelių kol atvėso iki kambario temperatūros. Tuomet įdėjau jį į šaldytuvą ir palikau pernakt.

Ryte ištraukiau iš šaldytuvo ir išėmiau iš formos. O tada pasidariau kavos, atsipjoviau pyrago, klausiausi Alicia Keys ir svajojau apie Niujorką… 🙂

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website