Obuolių pyrago keksiukai

Kažkada mano taip žiūrėtuose Keksiukų karuose be raudonojo aksomo keksiukų man atmintin įstrigo obuolių pyrago skonio keksiukai. Jau kurį laiką jie sukosi mano galvoje, todėl nutariau nebesikankinti ir išbandyti. Ilgai netrukusi Dessert Now Dinner Later tinklalapyje radau, mano manymu, visai vertą dėmesio receptuką 🙂

Nors ingredientų sąrašas pakankamai ilgas, tačiau darbo prie šių keksiukų nepasakyčiau, kad labai daug. Pažadu, visas vargas atsipirks, kai tik paragausite savo darbo vaisių 😉

 

Obuolių pyrago keksiukai

 

Keksiukams (išeina 12 vnt.):

  • 150 g miltų;
  • 1 v.š. kepimo miltelių;
  • 1½ v.š. cinamono;
  • ½ v.š.  obuolių pyrago prieskonių (aš jų neturėjau, tad įdėjau šiek tiek muskato ir malto imbiero);
  • ¼ a.š. druskos;
  • 100 g sviesto;
  • 150 g cukraus;
  • 2 dideli kiaušiniai;
  • 1 v.š. maltos vanilės;
  • 70 ml pasukų;
  • 50 g natūralaus jogurto.

Obuolių įdarui:

  • 3 nedidelių obuolių (nuluptų ir supjaustytų smulkiais gabaliukais);
  • 2 v.š. sviesto;
  • 50 g rudojo cukraus;
  •  ketvirčio citrinos sulčių;
  •  ½ v.š. cinamono;
  • ¼ v.š. obuolių pyrago prieskonių.

Sūdytai karamelei:

  • 150 g cukraus;
  • 50 g sviesto;
  • 80 ml riebios grietinėlės;
  • šlakelio vanilės ekstrakto;
  • dosnaus žiupsnio jūros druskos.

Sviestiniam sūdytos karamelės kremui:

  • 150 g kambario temperatūros sviesto;
  • 1 v.š. maltos vanilės;
  • 50 g sūdytos karamelės;
  • ~150 g cukraus pudros;
  • 1 v.š. riebios grietinėlės.

 

Obuolių pyrago keksiukai

 

Keksiukai

Viename inde sumaišiau sausus ingredientus – miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, imbierą, vanilę ir druską. Kitame – šluotele išplakiau ištirpintą sviestą su cukrumi. Po vieną įmušiau kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdama. Tuomet į šią masę supyliau pasukas ir įdėjau jogurto. Viską gerai išmaišiau ir po truputį pradėjau pilti sausus ingredientus. Maišiau, kol gavosi vientisa tešla. Prisipažinsiu, man ji pasirodė tokia skani, kad kaip koks mažas vaikas su pirštu išlaižiau dubenį, kuriame ji buvo 😀

Keksiukus kepiau, kaip visada, 180°C temperatūroje 25 minutes. Iškepusiuose ir atvėsusiuose keksiukuose su šaukšteliu padariau nedideles duobutes obuolių įdarui.

Obuolių įdaras

Į prikaistuvį subėriau nuluptus ir susmulkintus obuolius, įdėjau sviesto, cukraus, prieskonių ir išspaudžiau citrinos sulčių. Viską patroškinau 10-15 minučių kol obuoliai suminkštėjo. Tuomet atidėjau į šalį atvėsti.

 

Obuolių pyrago keksiukai

 

Sūdyta karamelė

Cukrų tolygiu sluoksniu subėriau į didelį prikaistuvį storu dugnu. Kaitinau ant vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus kraštuose pradėjo tirpti. Silikonine mentele pradėjau lėtai nuo kraštų link centro maišyti. Tą daryti reikia lėtai, lėtai. Kai cukrus ištirpo, kaitinau toliau, vis lengvai pamaišydama, kol karamelės spalva stipriai patamsėjo iki tamsiai gintarinės ir pradėjo jaustis dūmų kvapas. Čia labai svarbus momentas. Vos pajutus dūmų kvapą, reikia suskaičiuoti iki trijų ir nedelsiant nuimti prikaistuvį nuo ugnies.

Tuomet sudėjau kubeliais pjaustytą sviestą ir išmaišiau, kol jis visiškai ištirpo. Maišyti reikia atsargiai, nes karamelė pradeda stipriai burbuliuoti, kai joje atsiduria sviestas.

Kai sviestas ištirpo, lėtai, plona srovele ir nuolat maišant supyliau grietinėlę. Karamelė vėl pradeda putoti ir burbuliuoti, tad reikia saugoti rankas, kad neužtikštų. Man supylus grietinėlę, karamelė pradėjo stingti, tad uždėjau prikaistuvį vėl ant nedidelės ugnies, kad ji suminkštėtų. Laikant prikaistuvį ant viryklės, pavyko viską išmaišyti iki vientisos masės.

Tuomet įmaišiau vanilę ir dosnų žiupsnį druskos. Reikia tą daryti nuolat maišant, nes aš vos tik atitraukiau ranką, druskos nemaža dalis sušoko į gabalą ir vėliau nebeištirpo. Teko ištraukti ir įpilti šiek tiek dar. Bet tokius visokius nuotykius, manau, galima sau atleisti, kai darai viską pirmą kartą 😉

Paruoštą karamelę palikau prikaistuvyje 15 minučių, kad atvėstų. Supilsčius į stiklainėlius tokį sūdytos karamelės padažą galima šaldytuve laikyti iki 2-3 savaičių. Prieš valgant patartina ją vėl pašildyti, tuomet ji būna skystesnė.

Sūdytos karamelės kremas

Pirmiausiai iki purumo išplakiau kambario temperatūros sviestą. Įbėriau šiek tiek sijotos cukraus pudros ir vėl paplakiau. Tuomet įdėjau maltos vanilės ir porą šaukštų atvėsusios sūdytos karamelės. Vėl išplakiau iki vientisos masės. Galiausiai įpyliau grietinėlės ir, plakdama kremą mikseriu, po truputį bėriau cukraus pudrą, su ja reguliuodama kremo standumą.

Prisipažinsiu, sviestinį kremą dariau pirmą kartą. Ir jis gavosi puikus. Bet… kitam kartui rinkčiausi ką nors lengvesnio. Mūsų su vyru skoniams kremas buvo šiek tiek per riebus.

 

Paskutinis likęs reikalas – keksiukų tiuningavimas 🙂 Keksiukuose padarytas duobutes užpilžiau obuolių įdaru. Tuomet ant viršaus užpyliau po šaukštą sūdytos karamelės, užspaudžiau sviestinio kremo (patariu nepadaugint, nes, kaip minėjau jis riebus) ir dar šiek tiek apšlaksčiau karamele.

Rekomenduoju save ir savo namiškius palepinti šiais obuolių pyrago skonio keksiukais. Net jei nuspręsite nevargti gaminant kremą ar net jei sugalvosite atsisakyti sūdytos karamelės, vis tiek pasimėgausite puikiais skanėstais 😉

 

Obuolių pyrago keksiukai

 

Sūdytos karamelės receptas iš čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website