Odė moliūgui

Ar Jūs kada bent pagalvojote, kokia nuostabi daržovė yra moliūgas? Kur tik jo dėsi, ten kuo puikiausiai tiks. Pradedant sriubomis, troškiniais ir baigiant įvairiausiais kepiniais ar saldžiais džemais. Tiesiog universalumo viršūnė! 🙂 Ir, kas keisčiausia, kepiniuose jis atrodo pranyksta palikdamas tik savo nuostabią oranžinę spalvą ir savo drėgmę.

Net ir atmetus visus valgymo reikalus su moliūgu taip pat yra ką veikti. Aš nekalbu apie Heloviną, kuris jau gerokai įsitvirtino mūsų krašte. Nors, tiesą sakant, dar prisimenu, kaip tėtis prieš kokius 15 metų barėsi ant manęs, kam aš tą moliūgą kankinu ir kur tą žvakę dėsiu 😀 Dabar jau, ko gero, net patys mažiausieji žino frazę „pokštas arba saldainis“ 🙂 Tačiau moliūgas gali būti ne tik šios šventės atributas. Atitinkamai dekuoruotas jis tampa puikia interjero detale ar stalo puošmena.

Jūs tik pažiūrėkit, kokius grožius galima sukurti iš Pono Moliūgo 🙂

 

Dekoracijos iš moliūgų (nuotraukos skolintos iš pinterest.com)

 

Bet, kadangi, o, tačiau šis tinklaraštis yra apie maistą, tai nuo dekoracijų pereikim prie kitų reikalų. Jau kepiau morkų, cukinijų keksiukus, tai liko išbandyti moliūgų 🙂 Gal dar vėliau kokių burokėlių 😉 Bet šįkart tęsiu moliūgų temą ir pasakoju, kaip išsikepti puikius moliūginius keksiukus, kurie nuo visos kalėdinių prieskonių gausos man ne rudeninius, o netgi žieminius, Kalėdų šilumą alsuojančius, keksiukus primena 🙂 Tad jeigu dar užsiliko koks Helovinui neskobtas gražuolis, pabandykit, pažadu, nenusivilsit 😉

 

Moliūginiai keksiukai su cinamonine sūrio kepure

 

Keksiukams:

  • 115 g kambario temperatūros sviesto;
  • 100 g balto cukraus;
  • 50 g rudo cukraus;
  • 2 kiaušinių;
  • 200 g moliūgų tyrės;
  • 140 g miltų;
  • ½ a.š. sodos;
  • ½ a.š. kepimo miltelių;
  • 1 a.š. cinamono;
  • ½ a.š. malto muskato;
  • ½ a.š. malto imbiero;
  • žiupsnelio maltų kvapiųjų pipirų;
  • žiupsnelio druskos.

Cinamoniniam kremui:

  • 125 ml plakamosios grietinėlės;
  • 250 g kreminio sūrio (pvz.: Philadelphia);
  • 70 g cukraus pudros;
  • 1 a.š. cinamono;
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto.

 

Moliūginiai keksiukai su cinamonine sūrio kepure

 

Moliūgų tyrė

Moliūgą nuploviau, nulupau ir supjausčiau nedideliais gabalėliais. Sudėjau į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepiau 180°C temperatūroje apie 45 minutes kol suminkštėjo. Iškepusį moliūgą sudėjau į maisto kombainą, įpyliau kelis šaukštus vandens ir sutryniau iki vientisos tyrės. Šį darbą kuo puikiausiai atliktų ir Jūsų turimas blenderis.

Sandariai uždaryta šaldytuve tokia moliūgų tyrė gali išsilaikyti iki kelių savaičių.

Keksiukai

Kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išplakiau su cukrumi. Sudėjau kiaušinius, vėl gerai išmaišiau. Tuomet supyliau moliūgų tyrę.

Kitame dubenyje sumaišiau visus sausus ingredientus – miltus, sodą, kepimo miltelius ir prieskonius. Miltų mišinį supyliau į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišiau.

Supilsčiau tešlą į sijonėliais papuoštą skardą ir kepiau 180°C temperatūroje 10 minučių. Taip trumpai todėl, kad kepiau mini keksiukus (3,5 cm skersmens). Standartinio dydžio (5 cm skersmens) keptų 15-20 minučių.

 

Moliūginiai keksiukai su cinamonine sūrio kepure

 

Cinamoninis kremas

Kol keksiukai vėso, pasiruošiau cinamoninį kremą.

Sūrį elektriniu plaktuvu išplakiau su cukraus pudra, cinamonu ir vanilės ekstraktu. Kai viskas gerai susimaišė, plona srovele tebemaišydama pradėjau pilti grietinėlę. Plakiau tol, kol kremo konsistencija mane tenkino.

Beliko kremą sudėti į konditerinį maišelį ir dekoruoti juo keksiukus 🙂

Kadangi keksiukai buvo skirti dukrytės gimtadieniui, tai papuošiau juos tikriausiai pusės pasaulio vaikų mėgstamiausiais „Maša ir lokys“ animacinio filmuko herojais 🙂

 

Moliūginiai keksiukai su cinamonine sūrio kepure ir šokoladiniai cukinijų keksiukai su zefyrine morengo kepure

 

Keksiukų receptas iš A.Černės Saulėtos virtuvės „Sladumynų knygos“, 141-142 psl.

Dekoruotų moliūgų nuotraukas skolinausi iš www.pinterest.com.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website