Pavasariu kvepiantys citrininiai keksiukai

Šiandien noriu pasidalinti gaivių, pavasariu kvepiančių keksiukų receptu, kurį radau Saulėtos virtuvės Saldumynų knygoje (115-116 psl.).

 

Citrininiai keksiukai pagal Saulėta virtuvė receptą, gamino Skonių rumba

 

Pagal originalų receptą šie keksiukai turėjo būti kokosiniai su citrinų kremo įdaru. Kadangi aš neturėjau kokoso drožlių, kurių reikėjo pilti į keksiukų tešlą, tai juose dominavo citrinų skonis.

Tai mano pirmieji keksiukai su įdaru ir, pabūsiu nekukli, pirmasis blynas neprisvilo 😉 Nors citrininis įdaras buvo labai jau citrininis 😀 bet ant  keksiuko viršaus esantis kremas suteikė reikiamo saldumo 🙂

 

Citrininiai keksiukai pagal Saulėta virtuvė receptą, gamino Skonių rumba

 

Keksiukams:

  • 100 g baltojo cukraus;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 280 g miltų;
  • 125 ml saulėgrąžų aliejaus;
  • 2 kiaušinių;
  • 250 ml kokosų pieno;
  • 1 a.š. maltos vanilės;
  • tarkuotos 1 citrinos žievelės;
  • 1 citrinos sulčių;
  • 1½ a.š. kepimo miltelių;
  • šiek tiek druskos.

Įdarui:

  • tarkuotos 1 citrinos žievelės;
  • 2 citrinų sulčių;
  • 110 g cukraus pudros;
  • 50 g tirpinto sviesto;
  • 2 kiaušinių.

Sirupui (keksiukų sulaistymui):

  • 65 ml vandens;
  • 50 g cukraus;
  • 1 citrinos sulčių.

Kremui:

  • 100 g kambario temperatūros sviesto;
  • 50 g Philadelphia sūrio;
  • 250 g cukraus pudros;
  • 2 v.š. kokosų pieno;
  • 2 v.š. citrinų sulčių.

 

Citrininiai keksiukai pagal Saulėta virtuvė receptą, gamino Skonių rumba

 

Pirmiausiai paruošiau keksiukų tešlą. Į dubenį subėriau cukrų (galima buvo naudoti tik baltą, bet kepiniuose aš labai mėgstu įmaišyti ir rudo 😉 ) ir supyliau aliejų. Elektriniu plaktuvu išplakiau iki vientisos masės. Tuomet po vieną įmušiau kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdama. Tada atėjo kokoso pieno, citrinos sulčių ir tarkuotos citrinos žievelės eilė. Vėl viską gerai išmaišiau.

Kitame dubenyje sumaišiau likusius sausus ingredientus – miltus, maltą vanilę, druską (ir, pagal originalų receptą, 100 g kokoso drožlių dėti reikėjo). Miltų mišinį supyliau į plakinį ir maišiau kol neliko sausų miltų.

Keksiukus kepiau 25 minutes 180°C temperatūroje. Man iš šio ingredientų kiekio gavosi 14 keksiukų.

 

Citrininiai keksiukai pagal Saulėta virtuvė receptą, gamino Skonių rumba

 

Kol keksiukai vėso, pasiruošiau sirupą sulaistymui. Į nedidelį dubenėlį supyliau cukrų, citrinos sultis ir šilto vandens. Šiltą vandenį naudojau dėl to, kad cukrui būtų lengviau ištirpti. Ir maišiau, maišiau, kol cukrus visiškai ištirpo.

Tuomet ėmiausi citrininio kremo gamybos. Pirmiausiai ištirpinau kremui skirtą sviestą. Palaukiau kol jis atvėso ir į tą patį dubenį supyliau citrinos sultis, citrinos žievelę, persijotą cukraus pudrą ir įmušiau kiaušinius. Viską išplaukiau su elektriniu plaktuvu ir pastačiau ant vidutinės ugnies. Nuolat maišiau ir laukiau kol kremas pradės tirštėti. Labai svarbu neužvirti!

Sutirštėjusį kremą nuėmiau nuo ugnies ir palikau atvėsti. Toks kremas sandariai uždarytas gali išsilaikyti iki 2 savaičių. O jo panaudojimo būdai gali būti patys įvairiausi – tortams, vafliams pertepti ar net blyneliams pagardinti 🙂

 

Citrininiai keksiukai pagal Saulėta virtuvė receptą, gamino Skonių rumba

 

Atvėsusiuose keksiukuose su šaukšteliu padariau nedideles duobutes. Tuomet sulaisčiau visą keksiukų paviršių saldžiarūgščiu sirupu ir duobutes užpildžiau citrininiu įdaru.

 

Citrininiai keksiukai pagal Saulėta virtuvė receptą, gamino Skonių rumba

 

Citrininiai keksiukai pagal Saulėta virtuvė receptą, gamino Skonių rumba

 

Ir paskutinis darbas šiame smagiame procese – purus kremas. Pirmiausiai išplakiau sviestą (jis turi pabalti), tuomet sudėjau sūrį, supyliau kokosų pieną ir citrinos sultis. Vėl išplakiau. O pildama į kremą persijotą cukraus pudrą reguliavau kremo standumą, jeigu galima taip pasakyti 😉 Pas mane šis kremas gavosi laaabai saldus. Bet, kaip minėjau, bendras skonis susibalansavo. Beliko tik išspausti  kremą konditeriniu maišeliu ant keksiukų ir tram-param-param-pam-pam darbas atliktas! Prieš akis – nuostabaus grožio, su staigmena viduje, saldžiarūgščiai skanėstai! 🙂

 

Citrininiai keksiukai pagal Saulėta virtuvė receptą, gamino Skonių rumba

 

Citrininiai keksiukai pagal Saulėta virtuvė receptą, gamino Skonių rumba

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website