Praėjusių švenčių aidai ir skaniausi meduoliai

Pirmiausiai, su Naujais metais! Tegul jie būna visomis prasmėmis geresni ir įspūdingesni, tegul atneša ramybės ir supratimo, kad gyvenimas susideda iš mažų mažų dalykėlių ir būtent jais mums reikia džiaugtis.

Mano šeimos ir draugų rate jau tapo įprasta paskutiniąją metų dieną surašyti ant lapelio visus blogus dalykus, kuriuos norime pamiršti, visas ydas, kurių norime atsikratyti, taip pat pažadus sau bei tikslus naujiems metams. Prieš pat vidurnaktį užrašus sudeginame ir tikimės, kad visa tai įgyvendinsime. Ten ne jokios paslaptys, kur pasakius visiems bijai, jog neišsipildys, todėl galiu garsiai įvardinti, vienas iš mano pažadų sau – šiais metais pradėti rašyti tinklaraštį apie maistą. Taigi pradedu.

 

20150104_170838Žredag

 

Labai simboliška, kad pirmasis įrašas apie mano pačią mėgstamiausią metų šventę – Kalėdas. Kuo toliau, tuo labiau aš jų laukiu, joms ruošiuosi ir kaupiuosi. Kaip koks vaikas! Jau nuo rugsėjo pradedu galvoti apie dovanas, apie tai, kaip šiais metais puošim eglutę ir namus, ką padėsim ant Kūčių ir Kalėdų stalo. Šiandien noriu pasidalinti pačių skaniausių meduolių receptu, kurį radau Neringos blog’e. Pagal šį receptą kepsiu dar daug daug kartų, nes skonis TOBULAS! Kai valgai meduolius užsimerkus, net medaus tortą primena! 🙂

Patiems skaniausiems meduoliams:

  • 1 st. cukraus (naudojau rudą);
  • 3 kiaušinių;
  • 50 g sviesto;
  • 3 v.š. medaus;
  • 3 a.š. sodos;
  • 2 v.š. grietinės;
  • 2 a.š. meduolių prieskonių mišinio (kurį sudaro cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai, muskatas, imbieras, apelsino žievelė);
  • miltų tiek, kad gautųsi reikiamos konsistencijos tešla.

Sviestą, medų ir prieskonius ištirpinau. Dar šiek tiek pakaitinau ir palikau, kad atvėstų. Kiaušinius išplakiau su cukrumi. Sodą nugesinau su trupučiu acto, tada sumaišiau su grietine ir išplaktais kiaušiniais. Visą šią masę sudėjau į indą su atvėsusiu sviestu/medumi/prieskoniais.

Tuomet dubenį pastačiau ant silpnos ugnies ir maišydama po truputį pyliau išsijotus miltus. Miltų reikia dėti tol, kol dar lengva maišyti. Svarbu, kad tešla užsiplikytų. Kai jau tešla pasidarė tiršta ir ranką paskaudo nuo maišymo, dubenį nuėmiau nuo ugnies ir pridėjau tiek miltų, kad masė būtų lengvai minkoma. Nereikėtų miltų padauginti, nes tada kočiojama tešla pradės trupėti.

Meduolius kepiau iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Iškepa per ~10 minučių. Man išėjo 5 skardos. Tiesa, viena sudegė, nes man nusisukus dukrytė Gabija leido sau padidinti temperatūrą iki 220°C (taip, taip, orkaitė mūsų neapsaugota nuo vaikų). Va taip ir išaiškėja, kad dviems šeimininkėms vienoje virtuvėje vietos maža 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man patiko, kad šitos tešlos nereikia laikyti šaldytuve parą ar brandinti mėnesį. Tiesa, pernai išbandžiau ir brandintų meduolių receptą. Bet matyt po tiek laukimo lūkesčiai buvo per dideli ir meduoliai nepasirodė kokie nors ypatingai skanūs. O va štai šie – paprasti, nesudėtingi ir tooookie tikri meduoliai 🙂 Rekomenduoju!

 

Meduoliai

 

6 thoughts on “Praėjusių švenčių aidai ir skaniausi meduoliai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website