Šokoladinė nuodėmė

Jei Rojuje nėra šokolado, vadinasi, man ten ne vieta.
Jane Seabrook

 

Šokoladiniai keksiukai su varškės įdaru ir sūrio kepure

 

Žinau, kad už lango oras darosi vis gražesnis ir dauguma vos progai pasitaikius bėga kuo toliau iš namų, bet man sukinėtis virtuvėj bet kokiu oru šventė 🙂 Kai bandau kokį naują receptą, degu nekantrumu paragauti galutinio rezultato. Ir visai nesvarbu, ar už lango saulė šviečia, ar lietus pila. Bet žinoma, prie puodų visos dienos tikrai nepraleidžiu. Lieka pakankamai laiko ir lauke su dukryte padūkti, padėti jai zuikius gaudyti ir pažindintis su kiemo šaika (nes juk dabar jau pati gali prieiti ir pasilabinti). Žodžiu, veiklos netrūksta 😉

O namie aš vis nepaleidžiu iš rankų gimtadienio proga nuo draugų, Ingos, Edgaro ir Majaus, gautos puikios dovanos, A.Černės Saulėtos virtuvės „Saldumynų knygos“. Ten tiek visko gero yra!..  Būtent šio įrašo kaltininkų receptas vienas pirmųjų gavo varnelę „reikia išbandyti“. Mat jau buvau pasiilgusi šokolado skonio burnoje. Ir, galiu pasakyti, dar tikrai daug daug kartų mano virtuvėje šie šokoladiniai keksiukai bus kepami. Pirma dėl to, kad jie purūs, antra dėl to, kad jie minkšti, trečia, tik pažiūrėkit, kokie jie gražūs ir ketvirta dėl to, kad jie tobuli! 🙂

 

 

 

Šokoladiniai keksiukai su varškės įdaru ir sūrio kepure

 

Keksiukams:

  • 60 g kakavos;
  • 250 ml karšto vandens;
  • 115 g kambario temperatūros sviesto;
  • 200 g cukraus;
  • 3 kiaušinių;
  • 125 ml grietinės;
  • 210 g miltų;
  • 1 a.š. maltos vanilės;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
  • ½ a.š. sodos;
  • ½ a.š. druskos.

Keksiukams aplaistyti:

  • 65 ml paruoštos stiprios kavos.

Įdarui:

  • 125 g tepamosios varškės (aš naudojau paprastą varškę su pora šaukštų grietinės);
  • 40 g cukraus pudros;
  • 1 a.š. maltos vanilės;
  • 1 v.š. citrinos sulčių;
  • 100 ml grietinėlės (35% riebumo).

Kremui:

  • 100 g kambario temperatūros sviesto;
  • 125 g sūrio Philadelphia;
  • 100 g cukraus pudros.

Keksiukams apibarstyti:

 

Šokoladiniai keksiukai su varškės įdaru ir sūrio kepure

 

Pagal tai, koks ilgas ingredientų sąrašas, atrodo, kad darbo bus labai daug. Bet anaiptol 🙂 Jeigu gerai pavyksta susiplanuot gamybos procesą, tuomet viskas  ilgai netrunka. Tai reiškia, kad jau prieš porą valandų aš išimu sviestą iš šaldytuvo ir paruošiu tai, kas turi atvėsti. Tuomet netenka švaistyti laiko laukiant 😉

Taigi pradėjau šių keksiukų gaminimą nuo tų reikalų, kurie turi ataušti. Tai kakava (tešlai) ir kava (sulaistymui). Pirmiausiai į karštą vandenį, skirtą tešlai, supyliau kakavą ir maišiau, kol milteliai ištirpo. Tada puodelyje padariau stiprios kavos (be cukraus). Atidėjau kakavą ir kavą į šalį, kad atauštų.

Ėmiausi keksiukų tešlos. Iš pradžių dubenyje iki purumo išplakiau sviestą su cukrumi. Tuomet po vieną įmušiau kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdama. Įdėjau grietinės, supyliau atvėsusią kakavą ir vėl išplakiau. Atskirame dubenyje sumaišiau miltus, vanilę, kepimo miltelius, sodą ir druską. Po truputį įmaišiau miltų mišinį į kakavos plakinį.

Supilsčiau tešlą į keksiukams kepti skirtą skardą. Man išėjo 16 keksiukų, o kepiau juos 25 min. 180°C temperatūroje. Po to palikau atvėsti.

 

Šokoladiniai keksiukai ką tik ištraukti iš orkaitės

 

Įdaro man ruošti nereikėjo, nes dieną prieš tai gaminau plikytus pyragėlius su varškės kremu. Ir to kremo man kažkaip tai atliko. Nors originalus receptas siūlo pieniško šokolado įdarą (kas irgi, mano manymu, turėtų būti be galo skanu), bet aš nusprendžiau, kad varškės kremas čia taip pat kuo puikiausiai tiks.

O tądien varškės kremą gaminti reikėjo iš tepamosios varškės, kurios artimiausiame PC aš neradau. Tad į paprastą 9% riebumo varškę įdėjau porą šaukštų grietinės. Tada sutryniau viską rankiniu smulkintuvu, vadinamu blenderiu, kol neliko varškės gumuliukų. Tuomet sudėjau persijotą cukraus pudrą, maltą vanilę ir įpyliau citrinos sulčių. Dabar jau šaukštu gerai išmaišiau. Ir galiausiai atsargiai į varškės masę įmaišiau iki standžių putų išplaktą grietinėlę.

Atvėsusiuose keksiukuose su šaukšteliu išskobiau po nedidelę duobutę įdarui. Tuomet sulaisčiau juos pasiruošta stipria kava ir duobutes užpildžiau varškės kremu. Iš šio karto patirties galiu pasakyti, kad 3 a.š. maltos kavos į maždaug 200 ml puodelį yra nepakankamai stipri kava. Ant kiekvieno keksiuko užpyliau po 3 a.š. tokios kavos ir ragaudama galutinio varianto jos beveik nejutau. O vyras išvis nesuprato, kad jos būta 😀 Tad kitą kartą kavos tikrai nepagailėčiau.

Na, ir galiausiai liko pasiruošti kremą keksiukams papuošti. Aš rinkausi mano mėgstamiausią derinį (sviestas + Philadelphia + cukraus pudra), originalaus recepto autorė siūlo kitokį. Taigi iki baltumo išplakiau sviestą, tuomet įbėriau persijotos cukraus pudros. Vėl mikseriu gerai išmaišiau. Paskiausiai sudėjau visą tepamojo sūrio indelį. Tiesą pasakius, tiek kremo užtenka 12-ai keksiukų papuošti. Nors kremą spaudžiau taupydama, bet vis tiek keli liko nuskriausti.

Paskutiniu viso šaunaus derinio akcentu tapo pabarstukai – tirpi kava, kurią turėjau sutrinti iki miltų, nes maniškė buvo granuliuota, ir saldi kakava. Neturint saldžios kakavos galima naudoti paprastą, sumaišytą su cukraus pudra.

 

Pabarstukai šokoladiniams keksiukams (kakava su tirpia kava)

 

Mano ragautojas ir didysis kritikas, beje ir fotografas (sakė paminėti 😀 ), vyras, valgydamas pirmą šį gražuolį tik linksėjo galva ir sakė „mhm…“ 🙂 O žmonių kalba tai reiškia, kad skonis tikrai geras 🙂 Aš su juo nesiginčijau.

Pabandykit! 😉

 

Šokoladiniai keksiukai su varškės įdaru ir sūrio kepure

 

Receptas iš Saulėtos virtuvės „Saldumynų knygos“ 119-120 psl. (keksiukų), 53-54 psl. (varškės kremo).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website