Šokoladiniai keksiukai su zefyrinėmis morengo kepurėlėmis

Visai neseniai man benaršant Pinterest’e akis užkliuvo už nuotraukos su vienu keksiuku. Ir ne šiaip sau paprastu keksiuku, o keksiuku baisiai aukšta kepurėle (ang. high hat cupcake). Tokių dar niekur niekada neteko matyti. Kad būtų keksiukas su kremu, o tas kremas dar visas ir šokoladu padengtas. Vaizdelis man priminė šokoladinius bučkius, kur ant apvalaus vafliuko pūpso zefyrinis morengas aplietas šokoladu. Galvoju, va čia tai kažkas TOKIO!.. 🙂 Ir, savaime suprantama, puoliau ieškoti kokiu būdu ir iš ko galima tokius keksiukus padaryti. Pasirodo Lietuvoje (na, bent jau lietuvių kalba) apie tai niekas nieko nerašo, o va užsienyje šitas reikalas visai įprastas ir seniai nebe naujas. 


Šokoladiniai cukinijų keksiukai su abrikosų įdaru ir morengo kepure

 

Po valandėlės paieškų galėjau pasakyti, kad vienu šūviu nušoviau du zuikius. Ne tik kad suradau paprastą receptą, kaip tą aukštą kepurėlę padaryti, bet ir atradau super fainą, charizmatišką įvairių skanėstų gamintoją Jemma Wilson. Ši kreizova britė, save pasivadinusi Cupcake Jemma, kelia į Youtube video, kur žingsnis po žingsnio pasakoja, kaip pagaminti vienokius ar kitokius skanėstus. Peržiūrėjus vieną video taip užsikabinau, kad negalėjau sustoti. Dabar jau esu mačiusi didesnę dalį jos įrašų ir tapau didele jos gerbėja. O štai čia yra tas video, iš kurio skolinausi kepurėlės receptą.

 

Jemma Wilson (Cupcake Jemma)

Jemma Wilson (Cupcake Jemma)

 

Savo keksiukų pagrindą nusprendžiau daryti kitokį nei Jemma. Kadangi šaldytuve turėjau didelę, iš tėviškės parsivežtą, cukiniją, nutariau panaudoti ją ir iškepti šokoladinius cukinijų keksiukus. O kad būtų dar įdomiau, ištraukiau stiklainėlį abrikosų džemo ir panaudojau jį įdarui 🙂

 

Šokoladiniai cukinijų keksiukai su abrikosų įdaru ir morengo kepure

 

Keksiukams (apie 20 standartinio dydžio):

  • 2 didelių arba 3 mažesnių kiaušinių;
  • 100 g cukraus;
  • 250 ml aliejaus;
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto;
  • 280 g miltų;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
  • 30 g kakavos;
  • ¼ a.š. druskos;
  • 250 g tarkuotų cukinijų;
  • 100 g juodojo šokolado.

Įdarui:

  • 4-5 v.š. abrikosų arba kitokio Jūsų mėgstamo džemo.

Zefyrinei morengo kepurėlei:

  • 200 g cukraus pudros;
  • 3 didelių kiaušinių baltymų;
  • ¼ v.š. vyno akmens;
  • žiupsnelio druskos;
  • 100 ml auksinio sirupo;
  • 2 v.š. vandens;
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto.

Aplieti:

  • 300 g juodojo šokolaldo;
  • 2 v.š. aliejaus.

 

Šokoladiniai cukinijų keksiukai su abrikosų įdaru ir morengo kepure

 

Keksiukai

Šokoladiniams cukinijų keksiukams panaudojau mano jau kepto ir aprašyto kekso receptą. Tad gamybos eigą galite rasti čia.

Keksiukus kepiau 180°C temperatūroje ~15 minučių. Kai iškepė ir pravėso, padariau kiekvieno viduryje po nedidelę skylutę ir naudodamasi konditeriniu maišeliu įspaudžiau po truputį abrikosų džemo.

Zefyrinė morengo kepurėlė

Pirmiausiai pastačiau puodą su nedideliu kiekiu vandens ant viryklės ir palaukiau kol vanduo užvirs. Tuomet sumažinau kaitrą iki minimumo. Visus ingredientus, skirtus kepurėlei, supyliau į karsčiui atsparų indą ir uždėjau ant puodo su verdančiu vandeniu. Taip kaitindama plakiau elektrininiu plaktuvu apie 5 minutes. Tuomet indą su kremu nukėliau ir dar plakiau apie minutę. Labai svarbu, kad cukraus pudra ištirptų, antraip valgant keksiukus ji nemaloniai jausis.

Kremo tūris padidėjo trigubai, o masė tapo tąsi, zefyrinė.

 

Zefyrinė morengo masė (Cupcake Jemma)

Ekrano nuotrauka iš Jemma vaizdo medžiagos

 

Ant visiškai atvėsusių keksiukų naudodamasi konditeriniu maišeliu užspaudžiau aukštas kremo kepurėles, kad tai tikrai būtų high hat cupcakes 🙂 Kekiukus maždaug pusvalandžiui padėjau į šaldytuvą, kad kepurėlės atšaltų ir sustingtų. O tuo tarpu pasiruošiau šokoladą. Virš to paties puodo su verdančiu vandeniu ištirpinau šokoladą su šaukštu aliejaus. Atidėjau į šalį 15 minučių.

Tuomet beliko ištraukti keksiukus iš šaldytuvo, merkti į šokoladą (kuris turi būti supiltas į aukštą indą, kad būtų patogu tai daryti) ir vėl pastatyti šaltai, kad šokoladas visiškai sustingtų.

 

High hat cupcakes

Ekrano nuotrauka iš Jemma vaizdo medžiagos

 

Pirmąjį kartą, kai kepiau šiuos keksiukus, taip ir dariau. Bet, žinoma, kaip dažniausiai pasitaiko, pirmas blynas prisvilo ir keksiukai man nesigavo labai gražūs, nes šokoladas nuvarvėjo ant keksiukų popierėlių. Antrąjį kartą, kai keksiukus kepiau dukrytės gimtadieniui, nusprendžiau apsidrausti ir padaryti paprasčiau – kepurėles tiesiog apšlakstyti šokoladu, kaip ir matosi mano nuotraukose. Galiu pasakyti, kad rezultatas nenukentėjo. Pats kekiuskas dėl cukinijų buvo drėgnas,  abrikosų džemas sprogsta tarsi bomba burnoje, o zefyrinis kremas ant viršaus yra lygiai toks, kaip tuose šokoladiniuose bučkiuose, kuriuos aš žiauriai mėgstu 🙂

 

Šokoladiniai cukinijų keksiukai su abrikosų įdaru ir morengo kepure

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website