Šokoladinis cukinijų keksas su raudonaisiais serbentais

Vegetables are a must on a diet. I suggest carrot cake, zucchini bread and pumpkin pie.

Jim Davis

 

Šokoladinis cukinikų keksas su raudonaisiais serbentais

 

Juokas juokais, bet daržovės saldžiuose kepiniuose tikrai yra kažkas toookio… Jeigu dar yra neišmėginusių cukinijų duonelės/kekso, morkų sausainių/pyrago, moliūgų keksiukų ir t.t., ir t.t., siūlau nesnausti. Tikrai nesumeluosiu pasakydama, kad liksit didžiai nustebinti. O ir laikas eksperimentams dabar pats tinkamiausias – daržuose ir turgeliuose įvairiausių daržovių nors su vežimu vežk. Tiesa, ir karščiai iš mūsų kraštų pasitraukė. Tad orkaitė gali vėl dirbti pilnu pajėgumu 😉

 

 

 

Šokoladinis cukinikų keksas su raudonaisiais serbentais

 

Keksui:

  • 3 kiaušinių;
  • 150 g cukraus;
  • 250 ml aliejaus;
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto;
  • 280 g miltų;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
  • 30 g kakavos;
  • ¼ a.š. druskos;
  • 250 tarkuotų cukinijų;
  • 150 g juodojo šokolado;
  • saujos raudonųjų serbentų

Glaistui:

  • 100 g juodojo šokolado;
  • 60 ml pieno (galima naudoti grietinėlę);
  • 50 g cukraus pudros;
  • 1 v.š. kavos likerio.

 

Šokoladinis cukinikų keksas su raudonaisiais serbentais

 

Keksas

Dubenyje mikseriu išplakiau kiaušinius, cukrų, aliejų ir vanilės ekstraktą. Kitame – sumaišiau miltus, kakavą, druską ir kepimo miltelius. Pastarąjį supyliau į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišiau. Gavosi labai tiršta masė, kuri pradžioje mane net išgąsdino, mat galvojau, kuo čia reikės ją praskiesti. Bet, kai sudėjau tarkuotą cukiniją, viskas susitvarkė – gavosi įprastos konsistencijos pyrago tešla. Cukinijas tarkavau per smulkensę burokinę tarką, tad jos paleido savo sultis, kurios ir suskystino masę.

Į kekso tešlą dar įdėjau smulkiais gabalėliais trupinto juodojo šokolado ir subėriau dosnią saują raudonųjų serbentų. Nors originalaus recepto autorė uogų nenaudoja, bet man norėjosi, kad keksas būtų ypatingesnis, su „cinkeliu“ 🙂 Serbentų rūgštelė kepiniui suteikė šiokio tokio išskirtinumo.

Savo keksą kepiau silikoninėje formoje, tad jos niekuo tepti ir iškloti nereikėjo. O metalinei formai reikėtų kepimo popieriaus, jeigu nenorit pusės pyrago palikti skardoje 😉

Kepti reikėjo ~60 minučių, 180°C temperatūroje.

 

Šokoladinis cukinikų keksas su raudonaisiais serbentais

 

Glaistas

Į prikaistuvį supyliau pieną, sumečiau gabalėliais trupintą juodąjį šokoladą. Kai iš šių ingredientų bemaišant pasidarė vientisa masė, įpyliau šlakelį kavos likerio ir įbėriau cukraus pudros. Gerai išmaišiau ir palikau šiek tiek atvėsti.

Kol ruošiau glaistą, mano keskas pailsėjo ir atšalo. Beliko užpilti ant jo pasiruoštą šokoladinį glajų ir padėti į šaldytuvą.

 

Šis keksas toooks šokoladinis, šokoladinis!.. Ir toks drėgnas… Žinojau, kad aliejus (ar sviestas) kepiniui suteikia drėgmės. Bet ką padaro kartu su riebalais dar ir cukinijos, tai net galva svaigsta 🙂 Neišsigąskit, pačių cukinijų skonio nesijaučia, jos tik praturtina kepinį dideliu drėgmės kiekiu 🙂

Tiesa, cukraus aš visuomet dedu mažiau negu originalių receptų autoriai. Mat mėgstu saldžiai, bet ne PER saldžiai. Tai šiuo atveju galėjau sau net paploti už tai, kad ne tik cukraus kiekį sumažinau, bet dar ir rūgščių uogų įmaišyti sugalvojau. Pasiekiau tobulą balansą tarp saldaus ir rūgštaus 🙂 Mano brangiausiasis tik burbtelėjo po nosim, kad tų uogų galėjo čia ir nebūti, nes jis baisiai didelis saldėsių mėgėjas. Tai Jūs prieš kepdami pasirinkit, kurį palaikot, kad vėliau netektų nusivilt 😉

P.S. Skaniausias šis keksas, kai jį skanauji ką tik ištrauktą iš šaldytuvo 😉

 

Šokoladinis cukinikų keksas su raudonaisiais serbentais

 

Receptą radau vėlgi savo mylimoje, labai dažnai vartomoje A.Černės Saulėtos virtuvės Saldumynų knygoje, 139 puslapyje. Kas neturi knygos, receptą gali peržiūrėi ir čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website