Sriubų savaitė

Mūsų mažoji nusprendė, kad jai atsibodo visos kruopų košės. Trys šaukštai, o tada purto galvą ir sako „ne-a“. Visaip bandžiau jas gardinti: ir sviestuku, ir uogienėm. Močiutė specialiai anūkėlei užšaldytas uogas (košei) veža, kad tik skanu ir sveika būtų. O ji „ne“ ir viskas! 🙂

Tai praėjusi savaitė mūsų namuose buvo sriubų savaitė. Mat pastebėjom, kad jos Gabijai puikiai pakeičia tas kruopų košes. Visą bliūdą suvalgo ir dairosi dar 😀

Šioje daržovių sriuboje nieko mandro nėra. Tai tiesiog paprasta, greitai paruošiama, bet tikrai skani sriubytė, o, svarbiausiai, puikiai tinkanti net ir mažam (gal jau ne tokiam ir mažam, jei kalbu apie savo 1 m. 3 mėn. dukrytę) vaikiukui.

 

Trinta daržovių sriuba (Skonių rumba receptas)

 

Trintai daržovių sriubai:

  • 2 bulvių;
  • 1 morkos;
  • pusės brokolio;
  • ~1,2 l daržovių sultinio;
  • 1 svogūno;
  • 2 sk. česnako;
  • krapų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • sviesto.

Pirmiausiai į keptuvę šliūkštelėjau alyvuogių aliejaus ir įdėjau gabalėlį sviesto. Įkaitusiuose riebaluose apkepinau kubeliais pjaustytą svogūną. Kai jis pagelto ir suminkštėjo, subėriau smulkintą česnaką. Ilgai nekepinau, tik kol česnakas paskleidė savo aromatą.

Į puodą subėriau kubeliais pjaustytas bulves ir morkas, taip pat žiedynais išskirstytą brokolį. Viriau daržoves be jokių prieskonių, kol jos suminkštėjo. Tuomet jas nusunkiau ir užpyliau pasiruoštu daržovių (galima buvo naudoti ir vištienos ar jautienos) sultiniu. Pastačiau ant ugnies.

Kai daržovės su sultiniu užvirė, sudėjau apkepintą svogūną su česnakais, įbėriau krapų. Dar šiek tiek paviriau, o tada sutryniau rankiniu smulkintuvu. Kadangi sriubą viriau ne tik sau su vyru, bet ir dukrytei, tai druskos daugiau nedėjau. Šiaip aš sūriau mėgstu. Tokiais atvejais papildomai pasidruskinu jau tik sau lėkštėje.

Tai Gabija tokią sriubą, kaip jau sakiau, kuo puikiausiai valgo. O sau su vyru prieš patiekdama dar užtarkuoju parmezano. Taip pat paskrudinu juodos duonos su saulėgrąžom. Ir valgom visi trys patenkinti, pirštus laižydami 😉

 


 

Toliau apie trintą burokėlių sriubą.

Mūsuose įprasta virti rūgščią, riebią burokėlių sriubą, su actu ar kitokia rūgštele, su apvirtu, dažniausiai rūkytu, mėsos gabalu. Ir tokią mes tikrai mėgstam. Atsimenu vieną žaidimą, kurį žaisdavom su vaikais dar darželyje gavę lėkštę barščių sriubos. Kai  su šaukštu bandai mažus riebaliukus sujungti į vieną didelį riebalą 🙂 Barščių sriuba tam pati tinkamiausia, nes ant jos labai gerai viskas matosi. Ar kas nors dar taip darydavo? 😀

Grįžtant prie temos, tai kai gamini maistą, kurį žadi duoti mažam vaikui, juk negali dėti visokių rūkytų riebių mėsų ar pilti šaukštais acto. Tad ši, trinta burokėlių sriuba, yra visai kitokia – švelnaus skonio, saldi ir, bent jau mūsų mažosios, puikiai įvertinta 🙂

 

Trinta burokėlių sriuba (Skonių rumba receptas)

 

Trintai burokėlių sriubai:

  • 500 g virtų burokėlių;
  • 1 bulvės;
  • 2 morkų;
  • 1 svogūno;
  • alyvuogių aliejaus;
  • sviesto;
  • 1,5 l daržovių sultinio;
  • raudonėlio;
  • 2 v.š. Vorčesterio padažo.

Aš visą sriubos virimo procesą (nuo pakepinimo) atlieku puode. Pas mane jis tokiu visai neplonu dugnu, taip kad niekas nesvyla. Dar ir temperatūrą, aišku, atliekant šį procesą reikia nustatyti ne pačią aukščiausią.

Taigi į puodą įpyliau alyvuogių aliejaus ir įdėjau gabalėlį sviesto. Apkepinau čia kubeliais pjaustytą svogūną. Kai jis pagelto, subėriau susmulkintas morkas. Joms suminkštėjus, sumečiau šiek tiek pasišildyti ir pjaustytas bulves. Po kelių minučių daržoves užpyliau sultiniu ir viriau tol, kol viskas išvirė. Tik pabaigoje sudėjau kubeliais pjaustytus virtus burokėlius ir įbėriau šiek tiek džiovinto raudonėlio. Kelias minutes dar leidau paburbuliuoti ir tada puodą nuėmiau nuo ugnies. Prieš sutrindama blenderiu įpyliau Vorčesterio padažo, nes norėjosi nors šiek tiek sumažinti sriubos saldumą, kurį suteikia burokėliai.

Sriuba gaunasi pakankamai tiršta, bet ji, mano nuomone, tokia ir turi būti. Gal kitoms trintoms daržovių sriuboms tinka būti skystesnėms, o ši norisi, kad būtų būtent tokia. Aišku, prieš patiekiama tėveliams ji prašosi šaukšto grietinės, o mažiesiems ir be jos būna labai gerai 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website