Tortas „Juodasis miškas“

The only time you really live fully is from thirty to sixty. The young are slaves to dreams; the old servants of regrets. Only the middle-aged have all their five senses in the keeping of their wits.

– Theodore Roosevelt

Taip, prieš porą savaičių įkopiau į ketvirtą dešimtį. Šiaip apie tuos skaičius niekad nesusimąstau. Širdy jaučiuosi užstrigusi ties dvidešimt keliais… Tik tą gimimo dieną pradedu galvoti ir net išsigąstu, kaip greitai laikas bėga. Iš kitos pusės  pažiūrėjus, kiek daug aš turiu! Mano didžiausia gyvenimo svajonė jau išsipildžiusi – sukurti gražią, laimingą šeimą 🙂 Žinau, kad tai yra be galo didelis pasiekimas, o visa kita tik detalės (kaip toj dainoj) 😉

Savo gimtadienio desertui jau iš anksčiau buvau numačiusi „Juodąjį mišką“. Galvojau, gimtadienis neeilinis, tai ir tortas turi būti ypatingas 😉 Ir tikrai savo pasirinkimu neprašoviau pro šalį. Tortas gavosi gaivus, nors to nesitikėtum peržvelgęs sudedamuosius produktus, su labai šokoladiniais biskvitais, saldžiarūgščiomis vyšniomis ir lengvu maskarponės kremu. Tikras, rimtas, jubiliejinis tortas! 😉

 

Tortas Juodasis miškas (gamino Skonių rumba pagal Saulėtą virtuvę)

 

Torto biskvitams:

  • 280 g miltų;
  • 120 g tamsios kakavos;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
  • 1 a.š. sodos;
  • 1 a.š. druskos;
  • 300 g cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 125 ml saulėgrąžų aliejaus;
  • 250 ml pieno
  • 200 ml verdančio vandens.

Šokoladiniam glajui:

  • 85 ml riebios grietinėlės;
  • 100 g susmulkinto tamsaus šokolado;
  • 15 g sviesto;
  • 1 v.š. tamsaus romo.

Vyšnių įdarui:

  • 600 g šviežių arba šaldytų vyšnių;
  • 6 v.š. cukraus;
  • 2 v.š. kukurūzų krakmolo;
  • 1 v.š. tamsaus romo.

Maskarponės kremui:

  • 250 g maskarponės sūrio;
  • 700 ml plakamosios grietinėlės;
  • 95 g cukraus pudros.

 

Tortas Juodasis miškas (gamino Skonių rumba pagal Saulėtą virtuvę)

 

Biskvitai

Viename dideliame dubenyje sumaišiau visus sausus ingredientus (miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą, druską), išsijojau ir subėriau cukrų. Kitame – su elektriniu plaktuvu iki putų išplakiau kiaušinius, įpyliau pieno, aliejaus ir vėl viską išplakiau. Tuomet tebeplakdama į kiaušinių masę supyliau miltų mišinį. Išėjo tiršta tešla, kurią skiedžiau ką tik užvirusiu karštu vandeniu.

Savo biskvitams aš naudojau 18 cm skersmens skardą. Tešlą padalinau pusiau ir kepiau du biskvitus, kuriuos po to dar perpjoviau pusiau, tad gavosi keturi.

Kepimo skardą išklojau kepimo popieriumi ir kepiau 180°C temperatūroje ~30 minučių. Didesnėje formoje biskvitas keps ilgiau!

Kaip minėjau, iškepusius ir atvėsusius biskvitus perpjoviau pusiau.

 

Šokoladinis glajus

Pastačiau prikaistuvį ant viryklės su nustatyta vidutine kaitra. Įdėjau sviesto, įpyliau grietinėlės ir sumečiau gabalėliais laužytą šokoladą. Kaitinau, kol šokoladas visiškai ištirpo. Kai gavosi vientisas šokoladinis glajus, įpyliau šaukštą tamsaus romo ir atidėjau į šalį, kad šiek tiek atvėstų.

Po kokių 10 minučių pasiruoštu glajumi aptepiau visų biskvitų viršų ir padėjau į šaldytuvą.

 

Tortas Juodasis miškas (gamino Skonių rumba pagal Saulėtą virtuvę)

 

Vyšnių įdaras

Kadangi gimtadienis mano ne vyšnių sezono metu, tad įdarui teko naudoti šaldytas uogas. Jas iš vakaro išėmiau iš kameros ir padėjau į šaldytuvą, kad atitirptų.

Vėlgi ant viryklės pastačiau puodą (šįkart didesnį), nustačiau vidutinę kaitrą ir sudėjau visas vyšnias. Kaitinau kelias minutes, kol iš jų pradėjo laukan lįsti skystis. Porą šaukštų to skysčio įpyliau į puodelį. Palaukiau kol šios sultys atvės, įdėjau šaukštą kukurūzų krakmolo ir išmaišiau.

Į vyšnias subėriau cukrų ir maišiau kol šis ištirpo. Supyliau ištirpusį krakmolą, išmaišiau ir kaitinau kol užvirė. Maišyti reikia nuolat, nes krakmolą labai traukia prie puodo dugno.

Po minutės jau sutirštėjusį vyšnių įdarą nukėliau nuo viryklės, įpyliau romo, darkart išmaišiau ir palikau kambario temperatūroje, kad visiškai atvėstų.

 

Maskarponės kremas

Į dubenį sudėjau maskarponės sūrį, įpyliau grietinėlės ir elektriniu plaktuvu pradėjau plakti. Kai kremas šiek tiek sutirštėjo, supyliau persijotą cukraus pudrą ir plakiau toliau. Šioje vietoje gaima įdėti grietinėlės standiklio, tuomet būsite tikri, kad kremas nepasileis, nesukris ir nepavandenės (jei tik toks žodis apskritai yra 🙂 bet Jūs supratot, ką turėjau galvoje 😉 ).

Prireikė kokių 6 minučių intensyvaus plakimo, kol kremas gavosi tokio tirštumo, kokio reikia.

 

Torto konstravimas

Aš norėjau aukšto torto. Ir gavosi aukštas. Labai, labai! 😀 Kai susidėjau visus komponentus ant stalo, supratau, kad turėsiu bėdų su torto surinkimu. Šiaip pirmąjį biskvitą reikia apjuosti kepimo formos žiedu ir joje viską daryti. Tuomet tortas išlaikys savo formą ir gražiai sustings. O ką daryti, kai tas mano tortas yra ko ne triskart aukštesnis už formą? 😀

Pasiskolinau iš Cupcake Jemma mintį ir, naudodamasi plastikine juosta, paaukštinau savo turimą formą tiek, kiek reikėjo 🙂

 

Ekrano nuotrauka iš Cupcake Jemma vaizdo medžiagos

Ekrano nuotrauka iš Cupcake Jemma vaizdo medžiagos

 

Taigi į formą dėjau pirmąjį biskvitą, aptepiau maskarponės kremu, ant šio paskirsčiau trečdalį vyšnių įdaro. Tuomet dėjau antrą biskvitą (šiek tiek paspaudžiau), vel aptepiau kremu ir uždėjau antrą trečdalį vyšnių. Taip susluoksniavau visus biskvitus. Tik ant viršutiniojo nedėjau vyšnių, nes jų ir neliko. Juokauju 🙂 ant viršaus jų ir nereikia 😉

Tortą padėjau į šaldytuvą nakčiai, likusį maskarponės kremą uždengiau maistine plėvele ir taip pat padėjau šaltai.

Kitą dieną išėmiau tortą iš šaldytuvo, nuėmiau savo sukonstruotą plastikinį žiedą. Visą tortą padengiau likusiu maskarponės kremu. Ant viršaus uždėjau vyšnių ir apibarsčiau cukraus pudra, nes jos buvo velniškai rūgščios.

Vėl tortą į šaldytuvą kelioms valandoms, o jau tada galima ragauti 🙂 Ir žinokit, kuo ilgiau šaldytuve stovi, tuo jis skanesnis. Mes šiuo gigantu savaitę džiaugėmės 😀 Ar tokį tortą dar kepsiu, net neabejoju! Tik kitąkart naudosiu pusę produktų 😀

 

P.S. Kaip galite matyti mano nuotraukose, po kurio laiko per maskarponės kremą pradeda lįsti vyšnių spalva (torto šonuose). Patariu dėl to sienas dar labiau storinti, t.y. tepti dar daugiau kremo arba susitaikyti su mintimi, kad tortas nebus visiškai baltas iš išorės 😉 Skoniui, žinoma, tie spalvos pakitimai įtakos neturi 🙂

 

Tortas Juodasis miškas (gamino Skonių rumba pagal Saulėtą virtuvę)

 

Receptas iš čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website