Tortas „Raudonasis aksomas“

Iškepti tortą man visada atrodė didelis žygdarbis. Galvojau, kad darbo ten pusei dienos, panašiai kaip cepelinams. Visuomet žavėdavausi tomis mamomis, kurios pačios savomis rankomis tortus ruošia ir kepa savo vaikų, vyrų gimtadieniams. Po ilgų svarstymų nusprendžiau, kad esu niekuo ne prastesnė, reikia ir man palypėti laipteliu aukštyn šių skanėstų pasaulyje. Juk tas tortas, tai tas pats keksiukas ar pyragas, tik horizontaliai supjaustytas ir perteptas kremu 🙂

„Raudonasis aksomas“ (red velvet cake) jau ilgą laiką buvo mano „reikia išbandyti“ sąraše. Ir argi artėjantis gimtadienis ne pati tinkamiausia tam proga? 🙂

 

Tortas Raudonasis aksomas, gamintas Skonių rumba

 

Biskvitui:

  • 350 g miltų;
  • 300 g cukraus;
  • 1 a.š. sodos;
  • 1 v.š. kakavos;
  • 1 a.š. druskos;
  • 2 kiaušiniai;
  • 300 g aliejaus;
  • 270 g kefyro;
  • 3 v.š. raudonų maistinių dažų (naudojau skystus);
  • 1 a.š. maltos vanilės;
  • 1 a.š. baltojo vyno acto.

Kremui:

  • 500 g pertrintos varškės (naudojau „President“ jau pertrintą, tortams ir pyragams skirtą varškę);
  • 100 g cukraus pudros;
  • 1 v.š. vanilės ekstrakto;
  • 400 g plakamosios grietinėlės (36% rieb.);
  • citrinos sulčių (pagal skonį).

 

Tortas Raudonasis aksomas, gamintas Skonių rumba

 

Pirmiausiai paruošiau tešlą biskvitui. Dubenyje sumaišiau visus sausus ingredientus – persijotus miltus, cukrų, sodą, kakavą, maltą vanilę ir druską. O kitame išmaišiau likusius – kefyrą, aliejų, kiaušinius, maistinius dažus, baltojo vyno actą. Tuomet beliko į plakinį įmaišyti miltų mišinį ir gerai išplakti iki vientisos masės.

Kepimo formos (apvalios, 23 cm skersmens) kraštus ištepiau sviestu, o pagrindą išklojau kepimo popieriumi. Įkaitinau orkaitę iki 180°C temperatūros ir pašoviau biskvitą kepti maždaug valandai. Tiek man prireikė, kad įkištas ir ištrauktas medinis smeigtukas liko švarus.

Kai mano būsimasis tortas iškepė, palikau jį kelioms valandoms, kad prieš pjaustant jis būtų visiškai atvėsęs. Iškepęs mano biskvitas turėjo gan nemažą kuprą, tad ją gražiai nupjoviau ir sutrupinau, o trupinius panaudojau tortui papuošti 🙂

Kol vėso biskvitas, pasiruošiau kremą. Tiesa, iš tiekos ingredientų man gavosi laaaaabai daug kremo, tad kitą kartą daryčiau iš pusės – tortui sutepti tikrai pakaktų.

Taigi, kaip jau minėjau, varškę naudojau jau pertintą (kažkaip netyčia radau tokią vienam prekybos centre), tad nemažai darbo nukrito nuo mano pečių. Į indą dėjau persijotą cukraus pudrą (patariu visuomet persijoti, nes tuomet nelieka tų sukietėjusių gumuliukų), varškę, įpyliau vanilės ekstrakto ir šiek tiek citrinos sulčių. Viską gerai išmaišiau. O kitame dubenyje iki standžių putų išplakiau grietinėlę. Išplaktą grietinėlę atsargiai sumaišiau su varškės mase. Gavosi puikus, ne per saldus kremas.

O tuomet atėjo smagioji dalis – torto surinkimas. Pirmiausiai supjausčiau biskvitą į tris dalis. Tada pirmąją biskvito dalį dėjau į lėkštą, užtepiau gausiu kremo sluoksniu, tuomet uždėjau antrąją, šiek tiek paspaudžiau ir vėl patepiau kremu ir galiausiai liko uždėti trečiąją biskvito dalį. Torto viršų dar patepiau šiek tiek kremu ir gausiai apibarsčiau trupiniais. Galbūt torto papuošimui reikėjo tepti storesnį kremo sluoksnį, nes per naktį pastovėjęs šaldytuve jis vietomis suskilinėjo. Bet skoniui įtakos tas neturėjo. Išėjo drėgnas, aromatingas tortas, kuriame buvo puikiai išlaikyta pusiausvyra tarp saldaus biskvito ir vėsaus, drėgno kremo. Rekomenduoju! 😉

 

Tortas Raudonasis aksomas, gamintas Skonių rumba

 

Receptas iš čia.

One thought on “Tortas „Raudonasis aksomas“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website