Vegetariški suvožtiniai

Tai ką, pasninkaujam? 🙂 Ta proga aš siūlau pasigaminti vegetariškų suvožtinių. Norėjau rašyti burgerių, bet mūsų valstybinė lietuvių kalbos komisija teigia, kad tai nevartotina svetimybė. O man tie „suvožtiniai“ taip nelimpa… 😀

Bet keliaujam prie reikalo. Pas mus priimta, kad pasninkas – tai mėsos atsisakymas. O aš puikiai prisimenu mano tikybos mokytojos pasninko paaiškinimą. Kad tai turėtų būtų atsisakymas to, ką labiausiai mėgsti. Pavyzdžiui, dideliam saldumynų mėgėjui – susilaikymas nuo saldumynų, rūkoriui – nuo cigarečių ir t.t. Nes juk vegetarams tai visada pasninkas. Ko tuomet jiems atsisakyti? 🙂

Na, bet čia puikus patiekalas be mėsos, nesvarbu, pasninkaujantiems ar ne 😉

 

Vegetariškas burgeris su bulvytėmis ir kopūstų salotomis

 

Suvožtinių paplotėliui:

  • 1 sk. (400 g) konservuotų avinžirnių;
  • ½ sk. (200 g) konservuotų kukurūzų;
  • 1 kiaušinio;
  • 100 g fermentinio sūrio;
  • saujos petražolių;
  • 1 nedidelio svogūno;
  • 1 v.š. krakmolo;
  • 1 a.š. malto kumino;
  • druskos;
  • pipirų;
  • džiūvėsėlių (paplotėliams apvolioti).

Kopūstų salotoms:

  • ½ nedidelio kopūsto;
  • 2 morkų;
  • 2 v.š. majonezo;
  • druskos.

Jogurtiniam padažui:

  • 5 v.š. natūralaus jogurto;
  • 1 sk. česnako;
  • poros lašų citrinos sulčių;
  • šviežių krapų;
  • druskos.

Ir dar prireiks:

  • mėsainių bandelių;
  • marinuoto agurko;
  • raikyto lydyto sūrio (pvz. President Cheddar);
  • bulvių (nebūtinai).

 

Vegetariškas burgeris su bulvytėmis ir kopūstų salotomis

 

Paplotėlis

Avinžirnius, kukurūzus ir petražolės sudėjau į maisto smulkintuvą, įmušiau kiaušinį. Leidau smulkintuvui paversti viską viena tiršta mase.

Smulkiai sutarkavau sūrį ir sudėjau į avinžirnių masę. Labai smulkiai supjausčiau svogūną ir subėriau į bendrą dubenį.

Įdėjau druskos, pipirų, kumino ir krakmolo. Viską gerai išmaišiau ir rankomis pradėjau formuoti bandelės pločio paplotėlius, kuriuos, prieš dėdama į kepimo popieriumi išklotą skardą, apvoliojau džiūvėsėliuose.

Kepiau suvožtinių paplotėlius iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 25 minutes. Praėjus pusei laiko apverčiau, kad apskrustų iš abiejų pusių.

Tuo pačiu į orkaitę kepti pašoviau ir šiaudeliais pjaustytas bulves, kurias prieš tai apibarsčiau druska.

 

Kopūstų salotos

Kol orkaitėje kepė paplotėliai, pagalvojau, kad prie tokių suvožtinių puikiai tiks traškios kopūstų salotos. Ir visai neapsirikau!

Kopūstus supjausčiau šiaudeliais, stambiai sutarkavau morkas, truputį padruskinau. Viską sumaišiau su majonezu.

 

Vegetariškas burgeris su bulvytėmis ir kopūstų salotomis

 

Jogurtinis padažas (bandelėms patepti)

Į jogurtą įspaudžiau skiltelę česnako, pašlaksčiau citrinos sulčių, įdėjau smulkintų šviežių krapų, druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišiau.

 

Suvožtinių surinkimas

Pirmiausiai bandeles šiek tiek pašildžiau keptuvėje (iš vidinės pusės). Tuomet abi vidines puses padengiau nedideliu jogurtinio padažo sluoksniu. Ant apatinės bandelės dėjau riekelėmis pjaustytų agurkų, ką tik iš orkaitės ištrauktą paplotėlį, uždėjau sūrio ir uždengiau bandele.

Suvožtinius patiekiau su keptomis bulvytėmis ir traškiomis kopūstų salotomis.

 

Žinokit, net pati aikčiojau, kaip skanu buvo. To paplotėlio toooks nepaprastas skonis… Avinžirniai jau duoda savo egzotiškumo, o kuminas išvis nuneša kažkur toli, toli… pavyzdžiui, į kokį Egiptą (tai pirma į galvą šovusi šalis, kurioje ryškiai prisimenu kuminą), kuriame svečiuodamasis ir beskanaudamas ko ne kiekvieną patiekalą jauti kažkokį svetimą tavo gomuriui prieskonį, tai žinokit, jog tai kuminas 🙂

 

Vegetariškas burgeris su bulvytėmis ir kopūstų salotomis

 

Suvožtinių paplotėlio receptui įkvėpimo sėmiausi iš čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*
Website